Нововарошка фирма “Златаршпед” у Добруну отворила фабрику за производњу биомасе и пелета

ppmedia.rs 30. септембар 2019. године Друштво Коментари

Посао за 50 радника, фото:РТСРС Посао за 50 радника, фото:РТСРС

У Добруну код Вишеграда отворена је фабрика за прераду дрвета, производњу биомасе и пелета “Златаршпед”. Инвеститор из Нове Вароши уложио је милион евра, а за сада је запослено 50 радника, преноси РТРС. Премијер Радован Вишковић позвао је инвеститоре из Србије да и даље улажу у Српску, казавши да је у овом тренутку у Републици Српској највише запослених радника у историји – око 265.000.

“Златаршпед” из Нове Вароши је породична фирма, у Вишеград су дошли не само због сировине већ и повољне пословне климе коју креира локална власт. У протекле две године у Вишеграду отворена су четири слична погона која запошљавају 100 радника.

– Тренутно је запослено 50 људи, још нисмо подвукли црту и нисмо стали са инвестицијама, али је уложено више од милион евра. Уложиће се додатна средства у финализацију постојеће производње и требало би да буде запослено још 30 људи – рекао је Данко Пушичић, власник компаније “Златаршпед”.

На опустелим и девастираним погонима пријератне фабрике боја и лакова у Добруну, никла је најмодернија линија за прераду пелета капацитета 1,5 тона на сат и пилана за прераду дрвета.

Радници презадовољни јер су добили редовно плаћен и сигуран посао на прагу својих кућа.

– Ово је моје радно место на бренти, живим у Вардишту пет до шест километара одавде. Задовољан сам платом и редовна је, што је најважније – каже Ненад Мијаџевић, запослени радник.

Производни погон фирме Златаршпед у Добруну, фото: РТРС Производни погон фирме Златаршпед у Добруну, фото: РТРС

Новак Тодоровић из Вишеграда, запослен у овој фабрици каже да је потребно пронаћи још сличних инвеститора да запосле локално становништво, којег, како је рекао, има много незапосленог.

Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград истиче да је ова локална заједницима помогла инвеститорима у инфраструктури.

Он је нагласио да се сваке године из буџета издвајају средства за помоћ сличним пројектима, при изградњи инфраструктуре, од канализације, водовода, електричне енергије, расвете да би се помогло свима који желе да улажу у општини Вишеград.

Захваливши инвеститору за улагање у Добрун које ће задржати становништва, премијер Радован Вишковић рекао је да се Српска и Србија једино могу одбранити ако се економски увезују.

– Недавно су донесена одређена законска решења која ће подстаћи инвестиције у Републици, а односе се на то да сви који инвестирају буду ослобођени пореза на вредност инвестиције за опрему коју желе да инсталирају у производним погонима, те да на повећање плата постоји поврат одређених средстава – казао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

ПП Медиа и РТРС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.