Поштанска марка за јубилеј Милешеве

glaszapadnesrbije.rs 24. септембар 2019. године Друштво Коментари

Манастир Милешева, задужбина краља Владислава Немањића Манастир Милешева, задужбина краља Владислава Немањића (foto: Д. Гагричић)

Пошта Србије се емисијом пригодних поштанских марака „800 година манастира Милешева” које пушта у оптицај 25. септембра придружује обележавању великог јубилеја ктиторског дела Краља Владислава и бисера средњевековне српске архитектуре.

Пошта је ово издање приредила уз стручну сарадњу Српске православне цркве и Епархије милешевске.

Манастир Милешева део је европске и светске културне и хришћанске баштине. Чувен је по фрески Белог анђела, који на Христовом гробу објављује васкрсење Христово и по гробу Светог Саве. Један је од симбола преживљавања српског народа, више пута рушен и обнављан.

Емисија "800 година манастира Милешева" садржи поштанску марку номинале 27 динара у шалтерским табацима од 20 комада, штампаној у тиражу од 25.000 примерака, коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Мотиви на марки су Манастир Милешева и Бели анђео, детаљи фреске Мироносице на гробу Христовом. Уметничка реализација издања дело је Надежде Скочајић, академске графичарке "Србијамарке".

Ове године обележава се и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а јубилеј је пропраћен и пригодним издањем марака Поште Србије од 13. јуна.

ГЗС / Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.