Фото-монографија о Тари

politika.rs (Александра Куртеш)) 19. септембар 2019. године Туризам Коментари

Представљање књиге у Туристичкој организацији Србије (Фото: Н. Неговановић) Представљање књиге у Туристичкој организацији Србије (Фото: Н. Неговановић)

Сва од чуда и лепоте, пене и живота, Тара се свету представља искрено, у пуној раскоши, али је, још увек, његова велика тајна... Дар је свима који јој долазе. Изазов за уметнике. За фотографе – ишчезнуће обичног.” Ово је једно у низу занимљивих запажања о природној лепотици Тари, које је записала новинарка Јелена Божовић, у фото-монографији „Национални парк Тара”.

Промоција ове богато илустроване књиге приређена је у Туристичкој организацији Србије. Пред публиком и онима који желе да обогате своју библиотеку нашла се својеврсна енциклопедија о Тари обогаћена фотографијама мађарских и српских фотографа, али и стиховима, причама, поукама, легендама о Тари.

Владимир Татаревић, професор Факултета примењених уметности, међу корицама овог, како га је он назвао, водича у природне загонетке, записао је да је реч о савременој књизи модерног дизајна која ће код читаоца изазвати дивљење и пробудити потребу да одемо тамо где ћемо открити лепоту природних светлосних  играрија.

– Фото-монографија је настала као резултат бројних активности на Тари, на којој је до сада одржано седам фото-сафарија. Ми смо се као домаћини питали како изгледа Тара у објективу странаца. Одговор на ово питање дали су мађарски уметници Бела Сабо и Ирена Бекер заједничком изложбом „Тара” на Будиму – каже Драгић Караклић, директор ЈП „Национални парк Тара” који је и издавач овог дела.

Селекција пристиглих фотографија, њих око хиљаду, поверена је професору Зорану Блажини.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.