Хиљаду наставника без праве дипломе

glaszapadnesrbije.rs 12. септембар 2019. године Друштво Коментари

Фото: Илустрација Фото: Илустрација

Према подацма Министарства просвете, у Србији је прошле године било 1.000 нестручних наставника и они су учили око 27.000 основаца, пишу данас „Вечерње новости".

Да би решили проблем недостатка стручних наставника појединих предмета, Министраство спрема конкурс за стипендирање студената друге и треће године физике, математике, информатике, српског, енглеског и немачког језика и књижевности који су заинтересовани да након студија раде у школи.

Како се наводи, Министарство просвете жели да кроз стипендије од 12.000 динара месечно укаже студентима на значај наставничке професије.

Лист пише да наведене предмете у неким школама предају просветари који немају потребно образовање прописано правилницима.

Према подацима Министарства просвете, има 457 нестручних наставника математике, 239 физике, 109 наставника информатике, 133 наставника немачког и 48 енглеског језика.

Најлошија ситуација била је у Зрењанину, а најбоља у Крагујевцу, пишу "Новости".

Прецизни подаци, како се наводи, биће доступни када се успостави јединствен информациони систем у просвети.

„Министарство је ради потпунијег сагледавања овог проблема затражило податке од школа о наставницима који предају те предмете, а који по важећем правилнику немају потребне квалификације. Иако су то углавном наставнци који су ангажовани на одређено време и који су често на замени у основним школама намера нам је да сагледамо све аспекте и да почетком наредне године организујемо прве обуке, тј. кратке циклусе у сарадњи са матичним факултетима и универзитетима и то из области математике и физике за које према првим подацима постоји највећа потреба", кажу саговорници листа из Министарства.

ГЗС/Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.