Размена јунади за кукуруз

politika.rs (И. Албуновић) 11. септембар 2019. године Пољопривреда Коментари

Раз­ме­на ва­жи за ре­ги­стро­ва­не по­љо­при­вред­не про­из­во­ђа­че (Фото А. Васиљевић) Раз­ме­на ва­жи за ре­ги­стро­ва­не по­љо­при­вред­не про­из­во­ђа­че (Фото А. Васиљевић)

Србија изашла с понудом, сточари траже да се продужи рок за пријаву и измене неки од услова јавног позива

Републичка дирекција за робне резерве објавила је јавни позив за прикупљање захтева за размену 17.000 тона меркантилног кукуруза за товну јунад.

Држава се на овај потез одлучила због незадовољства произвођача будући да је извоз јунетине за Турску у прекиду од почетка ове године и још није познато када би тачно могле да крену прве испоруке. Размена важи за регистроване пољопривредне произвођаче који ће, према најавама, моћи да добију 17 килограма меркатилног кукуруза за килограм товне јунади, што је већа количина него у ранијој понуди којом произвођачи нису били задовољни.

Како се наводи у јавном позиву, квалитет товне јунади коју дирекција прима на основу ове робне размене треба да одговара одредбама Прописа о квалитету говеда и оваца за клање и тов, телесне масе најмање 400 килограма. Минималан услов је да произвођач, у тренутку пријављивања на јавни позив, има најмање пет грла. Произвођачи ће кукуруз моћи да преузму одмах по испоруци јунади у одабране кланице (Индустрија меса „Матијевић”, „Алф промет” из Каћа, „Змајевац” из Ирига и „Турковић” из Сјенице). Ове кланице ће прерађивати месо по налогу Дирекције за робне резерве. Напомиње се, такође, да ће произвођачи сносити трошкове транспорта како јунади, тако и кукуруза. Рок за пријаву је 13. септембар, а за реализацију размене 30. септембар. Како се напомиње, неће бити разматрани захтеви произвођача с којима је дирекција у спору, или су у блокади у овој години, имају неизмирене обавезе и дуг према дирекцији или нису доставили средства обезбеђења по различитим уговорним обавезама. Предност приликом избора имаће они произвођачи који поседују већи сточни фонд.

Удружење „Агропрофит” из Новог Сада, у чијем саставу је Производна група одгајивача и товљача товних раса, упутило је јуче Дирекцији за робне резерве предлог за измену неких од услова јавног позива. Сугеришу да у позиву треба навести обавезу да ће јунад бити размењена за кукуруз из прошлогодишњег, а не овогодишњег рода, а за њих је спорно и то што трошкове транспорта од фарме до кланице сносе произвођачи, а не кланице. Сматрају и да треба дозволити продају преузетог кукуруза, што се тренутно изричито забрањује. Према информацијама објављеним на сајту „Агросервис”, произвођачи траже да се на списак додају још две кланице („Дивци” и „Косановић”) које су ближе за транспорт јунади за произвођаче из Шумадије, Поморавља, Подриња и Мачве.

– Сматрамо да је рок за реализацију робне размене и слање пријава кратак и да га треба продужити. Из јавног позива потребно је искључити све сувишне потврде и уверења које већ постоје у бази података Управе за ветерину и Трезора – наводи се у саопштењу и додаје да није коректно да се предност у јавном позиву даје произвођачима с већим сточним фондом када се зна да је просечна величина товилишта јунади у Србији шест грла. Чланови овог удружења тренутно на располагању имају 2.600 утовљених јунади.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.