Отворена летња школа о социјалном укључивању

ppmedia.rs 06. септембар 2019. године Друштво Коментари

Летња школа о социјалном укључивању Летња школа о социјалном укључивању (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

У Kрагујевцу је отворена четвородневна Летња школа о социјалном укључивању, коју организује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (СИПРУ), уз подршку Швајцарске Kонфедерације. Летња школа о социјалном укључивању окупља представнике и представнице локалних самоуправа и организација цивилног друштва, у циљу размене знања и развоја нових приступа за унапређење социјалне укључености осетљивих група на локалном нивоу. Отварању летње школе за социјално укључивање присуствовали и представници општинске управе Нова Варош.

Саша Мулер, представница Швајцарскске амбасаде, на свечаном отварању Летње школе истакла је да је у Србији достигнут значајан напредак у области социјалног укључивања, али да и даље постоје бројни изазови и отворена питања на пољу остваривања веће равноправности и једнаких шанси за све грађане.

„Локалне самоуправе, као стуб власти који је најближи грађанима, имају кључну улогу у креирању политика које рефлектују потребе грађана, укључујући и оне најугроженије. Невладине организације су такође важан чинилац у пружању услуга и представљању интереса најрањивијих“, казала је Мулер. 

Летња школа о социјалном укључивању увод је у реализацију друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва, кроз који ће локалне самоуправе у сарадњи са организацијама цивилног друштва развијати иновативне услуге и моделе, који треба да допринесу креирању инклузивнијих и праведнијих локалних заједница.

„Мапирања услуга социјалне заштите реализована у претходним годинама показала су потребу за трагањем за иновативним приступима на локалном нивоу, у складу са потребама корисника“, казао је Ненад Стојановић из Републичког завода за социјалну заштиту.

„Зато је изузетно важно да у центру Владе постоји тело које се бави социјалним укључивањем, јер ове теме захтевају добро координисану међусекторску сарадњу, али и стално праћење релевантних података као основног предуслова за планирање мера и креирање политика“, закључио је Стојановић. 

Летња школа о социјалном укључивању

Дејан Митић из Асоцијације за локални развој Kаменице, који је уједно и један од ментора у оквиру Програма, објаснио је на примеру своје организације како је могуће развити иновативни модел за повећање запошљавања и запошљивости младих, у којем су на добитку сви укључени актери.

„Kроз модел који смо ми развијали, млади су добили квалитетну праксу, професори мотивисане студенте, а мала и средња предузећа квалитетне и повољне услуге“, казао је Митић. 

СИПРУ ове године обележава десет година рада, а Летња школа о социјалном укључивању је први у низу догађаја обележавања десетогодишњице.

„Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва жели да у сарадњи са свим заинтересованим странама унапређује политике и праксе социјалног укључивања у локалним заједницама, као и да научене лекције и идентификоване изазове из праксе адресира кроз креирање политика заснованих на подацима“, закључила је Драгана Јовановић Аријас, менаџерка СИПРУ-а. 

Програм локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва реализује се у оквиру пројекта „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији“, који спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз подршку Владе Швајцарске.

Циљ програма је унапређење социјалне укључености осетљивих друштвених група (жене, млади, Роми и Ромкиње, мигранти и мигранткиње, особе са инвалидитетом), а посебно оних који живе у руралним и изузетно сиромашним подручјима, кроз унапређење постојећих и успостављање нових и иновативних мера, услуга и програма у локалним заједницама. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.