Јелића колибе добиле трафостаницу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 24. јул 2019. године Друштво Коментари

Чекају прикључак – трафостаница у Дебељи (Фото: Д. Гагричић) Чекају прикључак – трафостаница у Дебељи (Фото: Д. Гагричић)

У засеоку са 14 малишана веш-машине и музилице често служиле за украс, па куповали агрегате.

Јелића колибе, део засеока Звијерци у горњем делу села Дебеље, добиле су трафостаницу. Четврта ТС у селу у уторак (23. јула) везана је на далековод, а кад ће потећи струја – мештани нестрпљиво очекују. 

Јелићи су, иначе, последњи колибари у читавом крају. Колибе између Врлог Дола, Чуклета, Јoвановог Брда и Суводола деценијама су биле летње станиште, због близине паше и њива. И сада овде излази лети, а четири породице су, због тескобе у Долини и Потоку, напарвиле куће  поред колиба и трајно се настаниле, док су недавнио ударени темељи још једне куће.

Последњи колибари у Старом Влаху и - ново насеље Последњи колибари у Старом Влаху и - ново насеље

Иако се у засеоку Звијерци, са 27 кућа  и угашеном школом, дим не вије са трећина огњишта, трафостанице код кућа Радишића  (једна од три у селу) није мога да подмири потребе. Вод до колиба грађен је знатно касније од сеоске нисконапонске мреже, а због удаљености колибара, слабог напона, танких жица и трулих стубова мештани су обијали прагове Елетродистрибуције и власти. Жалили су се да им музилице и веш-машине често служе за украс, да су принуђени да купују агрегате, те  да им се кваре уређаји и трпе штете ...Писали су и да бандере подупиру кољем, везују их сајлама и жицама, стрепе  да неко не страда, па им је мука са струјом  тежа него сав рад на њиви, ливади, у штали...

Било је више предлога и обећања, а последње је стигло пре две године,  у писму и  одговору ЕПС-а   на  питања  дописника Радио-телевизије Србије и „Вечерњих новости“. Из  Сектора за односе са јавношћу ЈП ЕПС поручили су: „У плану инвестиција за 2018. годину је изградња  стубне трафостанице 10/0,4КВ са прикључним далеководом у Дебељи... „

Сточари огорчени – смењују се обећања о довођењу Трудовачке Реке Сточари огорчени, смењују се обећања о довођењу Трудовачке Реке

Уочи почетка радова, средином маја ове године, промењена је  траса прикључка на далековод (?!?, па је ТС подигнута на Јовановом Брду, поред пута за гробље. Радови су извођени у неколико етапа и са опремом коштали су, према незваничним подацима,  око 2,5 милиона динара. 

Мештанима у Горњој Дебељи, као и у другим засеоцима између Јавора и Увачке клисуре, живот  загорчава – жеђ. Кад укапе извори и лачине, воду за пиће, кућне потребе и појење  стоке ( неки имају и по 20-60 говеди), цистернама довозе са  врела у Штиткову. Сточари кажу да  се обећања и лажи надлежних смењују више од три деценије  – од најава да ће жеђ угасити врело Трудовачке Реке испод Чемернице, до тврдњи: „Догодине ће те у двориштима имати славине и водомере...!“

Најмлађи засеок Старог Влаха  

Новој трафостаници  у засеоку Звијерци  највише се обрадовало 14 дечака и девојчица из фамилија Тртовићи  (10) и Јелићи, јер сијалице више неће чкиљити као петролејке. Уз троје деце у суседном дому Стојића, Дебеља је са 17 малишана најмлађе село у нововарошкој општини и у Старом Влаху. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.