Одавање почасти војводи Бојовићу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 15. јул 2019. године Друштво Коментари

Trg vojvode Petra Bojovića Nova Varoš Aрхива zlatarinfa.rs

Полагање цвећа на споменик ратнику, који је под заставом отаџбине провео 46 година, у уторак, 16. јула, у 13 сати.

Поводом  161. годишњице рођења војводе Петра Бојовића (1858-1945), представници Општине Нова Варош и Удружења потомака ратника 1912-1920. године  из Нове Вароши и Београда положиће цвеће на споменик славном ратнику на градском тргу у уторак, 16. јула, у 13 сати.

Дуг потомства,  део поставке у Музеју

Уз одавање почасти, присутни ће се  подсетити  на  животни и ратнички пут  Петра Бојовића, који  је прешао  пут од турског роба и златарског чобанчета из села Мишевићи до стратега и командата у биткама које су донеле славу српском оружју  и слободу поробљеном  народу.

Са преко 46 година у служби под заставом отаџбине,  Бојовић је учествовао у шест ослободилачких ратова Србије. Један од  четворице српских војвода  с краја 19. и почетком 20. века,  био је  начелник Врховне комаде Српске војске и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта 1918. године и ослобођењу земље.

Војсковођа Петар  Бојовић је војничким умећем и личном чашћу за живота подигао најлепши споменик. Повратак војводе у завичај, ипак је - дуго трајао?! Заборављеном војводи  је тек 52 године после смрти, на Видовдан 1997. године,  на тргу који носи његово име, откривен   споменик, бронзана скулптура  -  рад београдског вајара Миодрага Живковића.  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.