Делије Горачића без премца

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 07. јул 2019. године Друштво Коментари

Надметањек као некад на саборима – победник Слободан Петрић Надметањек као некад на саборима – победник Слободан Петрић (foto: Д. Гагричић)

„Осми сусретима златарских села“ у Мушковини до сада најпосећенији Организатори најављују проширење терена и паркинга.

На „Осмим сусретима  златарских села“, на вису Џаде, на Ивањдан,  пало је неколико рекорда: делије из Горачића су, као нико до сада, суверено владале борилиштима, забележена је највећа посећеност, поготову младежи и деце, а паркинзи на пашњаку и дуж асфалтног пута били су тесни.

Дивовска борба - за трзај мишића јача екипа Горачића Дивовска борба - за трзај мишића јача екипа Пилане

Показујући и спретност и снагу,  екипа Горачића победила је у у старим чобанским вештинама -  бацању камена с рамена, скоку у даљ и надвлачењу кличка, али и стругању балвана, а преслишали  су ривале у одбојци и фудбалу.

Балван за награду - Виде Петаковић из Дражевића Балван за награду - Виде Петаковић из Дражевића

Урош Гујаничић из екипе Мушковине најбрже је претрчао стазу. У исцрпљујућој борби „тешкаша“ у вучењу конопца, по врућини, екипа „Пилане“  је у тек у трећем покушају обезбедила победу над „Златаршпедом“.

Као и увек – највеће замнимање посетилаца владало је за надметање рабаџија. У вучи трупца  јеловине,  „четворка“ од  1,72 кубика,  награду су однели син и отац Бојан  и Виде Петаковић из Дражевића, са воловима тешким 23 товара.

Опасно - мора се посветити већа пажња безбедности Опасно - мора се посветити већа пажња безбедности

Сабор на некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија на раскрсници златарских путева у Мушковини подсетио је на стара добра времена: кад се  у народу били чешћи сусрети и виђења,  а  чула се завичајна песма „Ој, планино, моја мила, ти си мене одгајила...“

Домаћини „Осмих сусрета  златарских села“ били су село Дрмановићи и предузеће „Сложнба браћа“ Војка Пурића, а дародавац награде за рабаџије „Србијашуме“.

Мегдан се делио по врућини Мегдан се делио по врућини

- Број посетилаца обавезује нас да за идућу годину уредимо већи простор за окупљање и такмичења, као и обезбедимо далеко више паркинг места. Захваљујући групи ентузијаста и спонзорима успевамо да намакнемо средства за одржавање „Сусрета златарских села“, да подсећамо на корене и претке, на благо наше планине- каже Верко Јовановић из Организационог  одбора.

И мешовите екипе у недостатку такмичара И мешовите екипе у недостатку такмичара

Трка на тепиху планинске траве Трка на тепиху планинске траве

Породица Стојана Брајовић - стожер окупљања на вису Џаде Породица Стојана Брајовић - стожер окупљања на вису Џаде

Ал се једе на планини - после такмичења Ал се једе на планини - после такмичења

Стиже подмладак - надметање најмађих  посетилаца Стиже подмладак - надметање најмађих посетилаца

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.