У недељу на Тројице литија градским улицама

ppmedia.rs 08. јун 2019. године Друштво Коментари


Поводом славе Храма Свете Тројице и Нове Вароши у недељу 16. јуна, на Тројице, градским улицама проћи ће црквено-народна литија којом се призива благослав Божји на град и све његове житеље, без обзира на верску и националну припадност.

Тим поводом Српска православна црква, епархија Милешевска и црквена општина Нова Варош упутили су позив свим грађанима да узму учешће у овом древном обичају. Окупљање је у 18.30 сати испред храма Свете Тројице, док је молебан за здравље и напредак свих грађана у 19 сати. Након молбена креће литија, а по њеном повратку у порти храма биће одржан пригодан културно – уметнички програм. Литија коју предводе епископ милешевски Атанасије и челници локалне самоуправе проћи ће улицом Светог Саве до Дома културе, па Улицом Солунских ратника и Kарађорђевом поред зграде општинске управе и низ Вигњеве назад до црквене порте.

Литија на Тројице обновљена је лане након пет година паузе. Прва литија након Другог светског рата кроз Нову Варош је прошла 2007. године док је на челу милешевске епархије био епископ Филарет. Међутим, већ 2012. тај обичај је прекинут , због наводно салбог интересовања верника.

Варошке новине

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.