Руски крст Зорана Шапоњића

glaszapadnesrbije.rs 23. мај 2019. године Друштво Коментари

Путовања по Русији преточена у нову књигу Путовања по Русији преточена у нову књигу (foto: A. Грбовић)

Ових дана из штампе излази књига путописа српског новинара Зорана Шапоњића, под насловом "Руски крст." Kњига је настала током вишегодишњих путовања Шапоњића по Русији и доноси путописе са Kрима, Бајкала, са далеког севера Русије и са Волге.

Аутор књиге "Руски крст" Зоран Шапоњић је, вероватно, једини српски новинар који је посетио Северодвинск, град у којем се праве руске нуклеарне подморнице, а за улазак у овај град добио је посебну дозволу.

“Ова књига је испуњење мог животног сна, да путујем Русијом и да та путовања преточим у књигу”, рекао је Зоран Шапоњић за Информер.

Предговор за књигу "Руски крст", која је издање куће "Вукотоћ медиа", написао је чувени светски режисер Емир Kустурица који наводи да су "Шапоњићеви путописи рањиви као што је и његова природа, а речи биране као што Андрић написа „тежином властитог тијела."

Зоран Шапоњић, фото: А. Грбовић Зоран Шапоњић, фото: А. Грбовић

“Драго ми је што пишем ове редове које прилажем уз штампање његове књиге путописа из Русије, где се споменути таленат и језик преплићу у ритму путовања и откривања руског карактера скривеног у духовном пејсажу наше братске земље”, написао је Kустурица.

Новинар, Зоран Шапоњић, рођен је у Новој Вароши 1966. године. На Факултету политичких наука у Београду дипломирао је 1991. године, на одсеку новинарство. Извештавао је са свих ратишта бивше Југославије.

Године 2006. објавио је књигу новинских репортажа „Љубомирова земља“.

Добитник је годишње награде Удружења новинара Србије за репортажу. Више пута је побеђивао на Интернационалном фестивалу репортаже у Сомбору и Апатину.

Припала му је и „Kосметска звезда првог реда“ коју му је, 2017. године, доделило Друштво полицијских ратника Србије, као и награда „Гордан Ранитовић“ хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда, награда Милешевског културног клуба „Свети Сава“ из Пријепоља, годишња награда Општине Нова Варош.

Аутор је интервјуа са Милорадом Додиком, Емиром Kустурицом, Никитом Михалковим, Андрејом Kончаловским, Моником Белучи...

Ожењен је, отац двоје деце. Живи и ради у Ужицу.

Информер / РИНА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.