Чеп на врело из бране ХЕ " Увац"

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. април 2019. године Друштво Коментари

Оборена кота језера на Растокама Оборена кота језера на Растокама (foto: Д. Гагричић)

На Растокама бушење и инјекционе радове изводи македонска фирма.

На брани ХЕ „Увац“ на Растокама  у току су радови  како би се затворило  отицање воде из извора (или мањег врела) при дну треће бране на Увцу и четврте у лимсоком енергетском систему.

Пре неколико недеља овамо су пристигли радници и опрема једне македонске фирме, који бушењем и инјекционим радовима (убацивањем  матреријала) треба да затворе проток воде.

Више појединости биће познато, свакако, када стигну информације из Сектора за односе за јавношћу ЕПС-а у Београду. Наиме, према устаљеној процедури последњих година, неколико новинара локалних медија и дописника београдских  редакција затражило је одговоре од ЕПС-а, други најавили обраћање руководству огранка Дринско-лимских ХЕ у Новој Вароши.

Извор у дну бране и језерце у кориту Увацу Извор у дну бране и језерце у кориту Увца (foto: Д. Гагричић)

Новинаре занима, у првом реду, обим радова, али и  куда и како вода стиже у језерце у некадашњем кориту Увца, као и ток ремонта  постројења и рокови завршетка. Уз то, они подсећају  на нагађања мештана и радозналост посетилаца Резервата „Увац“, као и  да је кота језера оборена у неоуобичајено време – у  дане пролећних киша и топљења снега на Озрену (испод кога извире Увац) те на Златару, Јавору и осталим планинама у сливу  ове реке.

Део чамаца на сувом, поглед према Шиповику Део чамаца на сувом, поглед према Шиповику (foto: Д. Гагричић)

Раније су у Лимским ХЕ тврдили да вода извире на некадашњи дренажни отвор, који има свака брана, те да је занемарљива бројка киловата који одлази у неповрат. С друге стране, количина воде се последњих година знатно повећала, па је то лако уочљиво са круне бране и на снимку.  Чуле су се пре неки дан истина  незваничне, изјаве  произвођача струје да то  „није забрињавајући случај“.  

 Преко бране ХЕ „Увац“ иде пут од Нове Вароши према Јавору и преко Штиткова и Анатеме до Ивањице, долине Моравице и Драгачева.

Брана од камена и глине  

ХЕ „Увац“ грађена је  у периоду 1974-1979. године и  у брану  је насуто 2,6 милиона камена, глине и другог материјала. Брана је висока 110, ширине 107 и дужине ( у круни)  313 метара. У језеру,  дугом 27 километара ,  може да се акумулира  210 милиона кубика воде. 

Инсталисана снага агрегата је 36 мегавата, са годишњом производњом од 70 милиона киловат сати струје. Први киловати са Растока у мрежу далековода потекли су 17. октобра 1979. године (Књига  „Лимске хидроелектране“, Београд, 2010). 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.