Вребају рупе и балвани

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. април 2019. године Друштво Коментари

Слалом око рупа или страдају амортизери  у Акмачићима (Фото Д. Гагричић) Слалом око рупа или страдају амортизери у Акмачићима (Фото Д. Гагричић)

Део најпрометнијег општинског пута, према Растокама, „распао се к'о Томића кукуруза“. Невоље возача и ружне слике на почетку туристичке сезоне.

Уз натпис на билборду „90 година туризма“, поред магистрале,  на улазу у Нову Варош, почетак туристичке сезоне дочекује и она друга страна –  ружне слике на главном туристичком путу  нововарошке општине – према Растокама, Штиткову, Јавору и Ивањици.

Рупе на овом путу нису ништа ново. Ранијих година су крпљене уочи Госпођиндана и Сиријаде, а прошле године тек под мртву јесен, по систему „бањеге“, како то кажу мештани.

Рупе на слици су на око 200 метара од раскрснице у Акмачићима, према Божетићима. Настале су на месту где је спречено отицање воде у пропуст. Возачима  је најтеже заобићи их ако се возила баш овде мимоилазе или ноћу и у кишним данима.

Немар чека инспекције,  балвани чувају пут у долини Злошнице Немар чека инспекције, балвани чувају пут у долини Злошнице

Намерници и мештани 15 села под Јавором и Златаром огорчени су што је део најпрометнија општинска саобраћајнице  до Резервата „Увац“ у лошем стању – у закрпама, а возачима живот загорчавају  удубљења, честе локве,  мањи одрони према брани.

Жалбе на дотрајалост  дела пута , који се „распао к'о Томића кукуруза“, те да трпе велике штете на возилима, упућују туристичке агенције које доводе госте у кањон  луксузним аутобусима, те локални превозник „Јањушевић“, возачи посада ХЕ  „Увац, власници комбија, па млекаџије, ветеринари, превозници робе и стоке. Пут је од изузетне важности –  не само за туризам и пољопривреду, већ и шумарство , трговину и друге гране привређивања.

Ругло, депонија прети да у поток и Злошницу однесе и део колово Ругло, депонија прети да у поток и Злошницу однесе и део коловоза

На приговор о маћехинском односу према овом путу, у локалној управи имају  бројне изговоре, али возаче не замнима то што, на пример, нема извођача, пропадају тендери или се касни у крпљењу, те се не зна колико ће асфалтирати ЕПС. Возачи плаћају накнаде при регистрацији  возила, као и  порезе и уздају се у изборна обећања.

И друге слике говоре о немару у  безбедности  саобраћаја – као ова грађа у долини Зложнице, на стрмини изнад пута и банкинама, које од јесенас вреба возаче, а зимус су се са њом рвали чистачи. У овом, а и случају депоније изнад ушћа Дробњачког потока  у Злошницу, где клизиште прети да откине део коловоза – многи се питају има ли Варош инспекцијске служне, долазе ли њихови извештаји пред одборнике, пролазе ли овамо челници власти...?!?

Канал испод кланице затрпан, део коловоза оштећен Канал испод кланице затрпан, део коловоза оштећен

Прича за себе је и недовршени пропуст испред првог скретања за Вилове, па канал поред пута испод кланице. Иако су овде извођени радови пре неку годину, канал је затрпан, оштећен део коловоза, који је накнадно грађен. Било је говора да ће овде бити камени или бетонски канал (можда се одустало због клизиштак?), а већ су неопходне поправе и скоро асфалтираног пута испод Петловца?!?.

Јесмо ли толико богати да олако бацамо паре или је нешто друго у питању?!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.