Очување лешинара ујединило регион

glaszapadnesrbije.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Незаконито тровање дивљих животиња тема је међународне радионице која ће ће бити одржана од 8. до 10. априла 2019. године у Новој Вароши, у организацији Фондације за заштиту лешинара из Швајцарске, Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Фондације за заштиту птица грабљивица из Београда, Завода за заштиту природе Србије и Резервата Увац д.о.о. из Нове Вароши.

Како су саопстили организатори, "Балкански пројекат против тровања,, у оквиру кога се скуп организује, има за циљ да све земље учеснице израде стратегију борбе против тровања лешинара и других животиња.

Опстанак лешинара на Балкану и у Европи у Нову Варош довешће представнике стручних организације и државних институција из читавог региона. Стручњаци из Грчке, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Шпаније и Србије понудиће рјешења за спречавање тровање лешинара и њихов повратак на некадашња станишта.

Лешинари су птице грабљивице које стручњаци сврставају у групу најугроженијих птица на свијету. Њихове популације свуда су угрожене и углавном се смањују због тровања. Лешинари су вриједни природни чистачи биолошког отпада који својим начином исхране спречавају ширење многих зараза, од којих су поједине смртоносне и за људе. Поред санитарне улоге, ове величанствене птице дубоко су уткане у фолклор и културу народа Балкана, а посљедњих година постале су одличан су мотив за развој одрживог и еколошког туризма.

У Србији су ишчезле чак три врсте лешинара (брадан, црни стрвинар и бијела кања), а једина преостала врста је бјелоглави суп који свој опстанак дугује великим напорима орнитолога и мјештана западне и југозападне Србије, подсјећа се у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Танјуг / ГЗС


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.