Очување лешинара ујединило регион

glaszapadnesrbije.rs 02. април 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Незаконито тровање дивљих животиња тема је међународне радионице која ће ће бити одржана од 8. до 10. априла 2019. године у Новој Вароши, у организацији Фондације за заштиту лешинара из Швајцарске, Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Фондације за заштиту птица грабљивица из Београда, Завода за заштиту природе Србије и Резервата Увац д.о.о. из Нове Вароши.

Како су саопстили организатори, "Балкански пројекат против тровања,, у оквиру кога се скуп организује, има за циљ да све земље учеснице израде стратегију борбе против тровања лешинара и других животиња.

Опстанак лешинара на Балкану и у Европи у Нову Варош довешће представнике стручних организације и државних институција из читавог региона. Стручњаци из Грчке, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Шпаније и Србије понудиће рјешења за спречавање тровање лешинара и њихов повратак на некадашња станишта.

Лешинари су птице грабљивице које стручњаци сврставају у групу најугроженијих птица на свијету. Њихове популације свуда су угрожене и углавном се смањују због тровања. Лешинари су вриједни природни чистачи биолошког отпада који својим начином исхране спречавају ширење многих зараза, од којих су поједине смртоносне и за људе. Поред санитарне улоге, ове величанствене птице дубоко су уткане у фолклор и културу народа Балкана, а посљедњих година постале су одличан су мотив за развој одрживог и еколошког туризма.

У Србији су ишчезле чак три врсте лешинара (брадан, црни стрвинар и бијела кања), а једина преостала врста је бјелоглави суп који свој опстанак дугује великим напорима орнитолога и мјештана западне и југозападне Србије, подсјећа се у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Танјуг / ГЗС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.