Фељтон „Војевање војводе Петра Бојовића“ у "Ризници"

zlatarinfo.rs 05. март 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Генерал Петар Бојовић прати престолонаследника Александра Карађорђевића на Јелаку 1918. године

Наш портал доноси сведочанства о животном путу војсковође, објављена прошлог лета у „Вечерњим новостима“

Редови фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ зрнца су из богатог животописа славног Златарца, најзнаменитије личности Старог Влаха – војводе Петра Бојовића (1858-1945), учесника шест ратова Србије. 

Kрајем августа прошле године на странице „Вечерњих новости“ (novosti.rs/feljton )новинар Драгољуб Гагричић пренео је избор из грађе - записа, ратних дневника, часописa, мемоарa, из књига које сведоче о животном путу, али и кључним догађајима и победама Српске војске.

Уз подсећање на путешествије породице Бојовић од Васојевића преко Златара и Радаљева до Топлице и Београда, фељтон сведочи и како су победе Прве армије биле посмртна звона за две монархије: Отоманску и Аустро-Угарску.

Аутор пред читаоце доноси и чињенице како је потомство великих српских ратника и војсковођа неоправдано запоставило војводу Петра Бојовића.Два пута је Бојовић био роб – у детињству и под старост, у војној служби провео 46 година, за заслуге је одликован 41 пут, а сахрањен без војних почасти и - деценијама заборављен?!?

Богата војничка каријера,  први наставак фељтона Богата војничка каријера, први наставак фељтона

Фељтон објављен поводом стогодишњице одбране Србије у Великом рату, тражи и одговоре зашто је 1937. године забрањена књига о Кумановској бици, зашто војводини малобројни биографи прескачу последњи чин животне драме у 87. години!? Странице бележе и како су збирка одличја у Београду и споменик ратнику у завичају откривени после више од пола века?!

Фељтон можете читати на следећем линку: Војевање војводе Петра Бојовића

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.