Фељтон „Војевање војводе Петра Бојовића“ у "Ризници"

zlatarinfo.rs 05. март 2019. године Друштво Коментари

Генерал Петар Бојовић прати престолонаследника Александра Карађорђевића на Јелаку 1918. године Генерал Петар Бојовић прати престолонаследника Александра Карађорђевића на Јелаку 1918. године

Наш портал доноси сведочанства о животном путу војсковође, објављена прошлог лета у „Вечерњим новостима“

Редови фељтона „Војевање војводе Петра Бојовића“ зрнца су из богатог животописа славног Златарца, најзнаменитије личности Старог Влаха – војводе Петра Бојовића (1858-1945), учесника шест ратова Србије. 

Kрајем августа прошле године на странице „Вечерњих новости“ (novosti.rs/feljton )новинар Драгољуб Гагричић пренео је избор из грађе - записа, ратних дневника, часописa, мемоарa, из књига које сведоче о животном путу, али и кључним догађајима и победама Српске војске.

Уз подсећање на путешествије породице Бојовић од Васојевића преко Златара и Радаљева до Топлице и Београда, фељтон сведочи и како су победе Прве армије биле посмртна звона за две монархије: Отоманску и Аустро-Угарску.

Аутор пред читаоце доноси и чињенице како је потомство великих српских ратника и војсковођа неоправдано запоставило војводу Петра Бојовића.Два пута је Бојовић био роб – у детињству и под старост, у војној служби провео 46 година, за заслуге је одликован 41 пут, а сахрањен без војних почасти и - деценијама заборављен?!?

Богата војничка каријера,  први наставак фељтона Богата војничка каријера, први наставак фељтона

Фељтон објављен поводом стогодишњице одбране Србије у Великом рату, тражи и одговоре зашто је 1937. године забрањена књига о Кумановској бици, зашто војводини малобројни биографи прескачу последњи чин животне драме у 87. години!? Странице бележе и како су збирка одличја у Београду и споменик ратнику у завичају откривени после више од пола века?!

Фељтон можете читати на следећем линку: Војевање војводе Петра Бојовића


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.