Кромпир из Ивањице добио ознаку географског порекла

glaszapadnesrbije,rs 04. март 2019. године Пољопривреда Коментари

Кромпир Ознака географског порекла - предност у односу на конкуренцију (foto: Архива ЗлатарИнфо)

Кромпир из Ивањице добио је у Заводу интелектуалне својине Србије ознаку географског порекла, као производ који испуњава захтеве за посебним одликама.

Ивањички кромпир је деценијама на гласу као кртола која расте у планинском бескрају, подаље од поља која посећују биљне штеточине. Ту, у Катићима на Мучњу, прошле јесени, ратар Добривоје Крсмановић забележио је рекордан род, а највећи његов кромпир тежио је 1.820 грама. Кућа му је при врху планине, на 1.084 метра надморске висине, а кромпириште још стотину метара изнад.

Ознакама географског порекла обележавају се природни производи (вода, камен, итд.), пољопривредни, прехрамбени, индустријски и производи домаће радиности. У нас су најбројнији прехрамбени и пољопривредни.

Ознака географског порекла може да буде, и најчешће јесте, значајно маркетиншко средство које овлашћеном кориснику омогућује предност у односу на конкуренцију на тржишту, пошто гарантује контролисан и посебан квалитет производа и његово порекло.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.