Жуљеви за "петицу"

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 04. март 2019. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo ХО-рук за цвеће и двориште школе у Штиткову, 1963. године - Фото Приватна архива

У Старом Влаху чувају успомене на необичне школске часове од пре пола века уз садњу борића, вађење кромпира.

Као једну од најдражих успомена из детињства Радојица Куртић (70), из Смудинога, на Златарском језеру, чува фотографију на којој су ђаци седмог разреда ОШ "Добривоје Чкоњевић" у Штиткову "упрегнути" у дрвена кола.

- На часовима биологије и домаћинства довлачили смо родну земљу за цвеће поред стаза или камен за насипање блатњавог школског дворишта - присећа се Куртић.

На полеђини слике запис: "За успомену и дуго сећање од својих другова и наставнице. Врело. 22. маја 1963. Штитково."

Док одмотава филм ђачких дана у селу под Чемерницом пре 56 година, Радојица се пита колика ли би се хајка подигла кад би осванула ововременска слика деце у "јарму кола", кога би све черечили удружења за заштиту, НВО...?

Прочитајте још: Основци из Радоиње на пошумљавању

- Сачували смо у сећању наставницу биологије Цмиљу Стојановић, са југа Србије. Она је са нама гурала кола, уређивала двориште, подизала цветне стазе, учила нас гајењу поврћа и садњи цвећа и редовно долазила у родитељске домове да види имамо ли "своју леју". Њен супруг Петар запамћен је као строги управитељ школе и страствени пецарош - каже Куртић.

Ученицима у Старом Влаху није ни падало на памет да се код кућа жале на "педагогију" и часове са будаком у рукама: на садњу борића на голетима или купљење кромпира на задружним њивама у Рујиштима. 

Ђаци из Радоиње на пошумљавању Основци из Радоиње на пошумљавању

- Првих седам дана у јесен 1967. копали смо канал за кабл струје од хотела "Језеро" до зграде тек саграђене Гимназије у Новој Вароши, товарили шут, чистили просторије да би унели клупе - казује тадашњи матурант Јован Шапоњић (72). - На акцијама пошумљавања највише жуљева имали су момци из одељења где је било више девојака, јер су, из солидарности са другарицама - запињали из петних жила, да им разред не изостане у такмичарским резултатима. А несташлуци, укори, као и да је одељење било без тужибаба - посебна су прича...

Зелени тепих 

Док изводе унуке у шетњу, деке и баке им показују да се око Нове Вароши зелене горе пошумљене - ђачком руком. Некадашњи ђаци диче се зеленим тепихом бора, горанским акцијама и добијеним биткама са кршом и сушама у Јасенову, Акмачићима, Бистрици, Радоињи, Кокином Броду...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.