Дани културе посвећени јубилеју

ppmedia.rs 09. фебруар 2019. године Култура Коментари

novavarosakademija (foto: ppmedia.rs)

Свечаном акедемијом “Светли дани”, приређеном поводом пет деценија успешног рада Дома културе “Јован Томић” у Новој Вароши у петак је почео једномесечни фестивал “Дани културе”, који је ове године у потпуности посвећен обележавању значајног јубилеја који установа слави.

Заслужнима уручена су признања и захвалнице за допринос који су несебично дали у неговању и развоју културне перјанице целог краја. Пригодним уметничким програмом акедимију су употпунили глумци Катарина Жутић, Јелена Стајковац и Милорад Мики Дамјановић, поред њих публици се представила и солисткиња Зорана Иђушки и музичка група „Лорд и господа“.

Свечаној академији присуствовао је велики број грађана и званица Свечаној академији присуствовао је велики број грађана и званица (foto: ppmedia.rs)

У поздравној речи директорка Дома културе Михрија Хаџић је навела да јој је задовољство, али и одговорност што иде стазом коју је утабао највећи доајен нововарошке културе Петар Мандић.

"Имам привилегију да одам признање и поклоним се изванредностима својих цењених колега који су уткали таленат и љубав у светлу историју овог културног здања. Ову годину ћемо посветити свима онима који су оставили неизбрисив траг на пољу културе и Нову Варош учинили важним градом који заузима часно место у културном животу Србије", истакла је директорка Хаџић.

Први човек општине Радосав Васиљевић казао је да локална самоуправа издваја значајна средства из свог скромног буџета за нормално функционисање установе те да ће то наставити да чини и у будуће.

Дане културе отворио је први човек општине Радосав Васиљевић Дане културе отворио је први човек општине Радосав Васиљевић (foto: ppmedia.rs)

Поводом пет деценија постојања Дома културе “Јован Томић” уручено је пет плакета и 11 захвалница, заслужним појединцима и установама. У име награђених на урученом признању захвалио се Дарко Чонкић из београдског Арт центра који је навео да већ десет година долази у Нову Вароши и сарађује са Домом културе. Он је у знак те сарадње поклонио енциклопедију костимографије, чије аутор професор Зоран Давидовић. Такође, Арт центар је поклонио Дому слике са изложбе “Мали формат” као део легата недавно преминулом, Фаруку Ибишбеговићу, културном упосленику и музичару.

Архитекта и пројектант здања Дома културе у Новој Вароши Александар Радојевић, потсетио је присутне на период када је настао план за иградњу културне установе као и на анегдоте које су пратиле саму градњу. Он је упутио апел надлежнима, да затраже од државе да се установа чије идејни творац стави под њену заштиту.

Директорка Михрија Хаџић и Александар Радојевић архитекта и пројектант здања Дома културе Директорка Михрија Хаџић и Александар Радојевић архитекта и пројектант здања Дома културе (foto: ppmedia.rs)

Посебно емотиван тренутак, који је код већине присутних натерао сузе у очи, било је постхумно уручење плакете Фаруку Ибишбеговићу коју је примила његова супруга.

Академији је претходило отварање изложбе фотографија академског сликара Станка Никачевића, на којој је представљена ретроспектива и сублимација свих значајнијих активности које је имала установа од њеног оснивања па све до данашњих дана.

Академији је претходило отварање изложбе фотографија академског сликара Станка Никачевића Академији је претходило отварање изложбе фотографија академског сликара Станка Никачевића (foto: ppmedia.rs)

Током манифестације “Дани културе” у оквиру уметничког програма биће изведено односно приказано десетак квалитетних културних догађаја, међу којима је највише позоришних и музичких. У суботу 16.фебруара од 20 часова поклоници доброг звука имаће прилику да уживају у концерту Калиопе, једне од највећих поп звезда на Балкану.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.