Савин пут знања и човекољубља

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 27. јануар 2019. године Друштво Коментари

Ђаци награђени књигама на литерарном и ликовном конкурсу поводом Савиндана (Фото: Д. Гагричић) Ђаци награђени књигама на литерарном и ликовном конкурсу поводом Савиндана (Фото: Д. Гагричић)

На слави у ОШ „Живко Љујић“ истакнуто да је дело Светог Саве основа српске културе и државности.

Школска слава Савиндан у ОШ „Живко Љујић“ у Новој Вароши обележена је ђачком културно-уметничким програмом, изложбом ликовних и литерарних радова у част просветитеља, ломљењем славског колача и уручењем књига  најуспешнијим  ученицима и просветарима, уз присуство родитеља и представника локалне управе и установа.

Подсећајући на  рад Светог Саве на ударању темеља државе, пре свега у осамостаљењу и унутрашњем уређењу СПЦ, просветитељском и књижевног раду, дипломатији и другим делатностима,  директор школе Ристо Поповић нагласио је да је све то оставило   дубок траг у целој нашој историји, постало је део нашег народног живота и Светом Сави осигурало захвалност потомства.

Savindan 2019.

- У свом народу ширио је веру да су рад и учење нешто што највише вреди. Његов рад у народу није био намењен само организацији цркве, него је он дизао и учвршћивао у народу морал и проповедао међусобну љубав и милосрђе. У аманет је свима нама оставио да учимо будуће нараштаје да цене и негују образовање, доборчинство, хуманост, несебичну веру и љубав једни преме другима – истакао је директор Поповић и додао:

 - Зато се на овај дан ђаци и наставници окрећу богоугодном лику Светог Саве, са жељом да нам покаже пут истине и човекољубља. Савино дело јесте и биће основа српске културе и државности.Он нас је увео у заједницу цивилизованих народа, доносећи све оно што је вредно и корисно за српску цркву, државу и културу.

Savindan 3 -2019.

За најбоље литерарне радове  поводом Савиндана награђени су  ученици Тамара Шапоњић V/1, Неира Чичић VII/1  и Тања Мандић VIII/2, док су на ликовном конкурсу признања добили Александра Бојовић VIII/2, Кристина Лазовић VII/2 и Аурора Вејсиловић VII/2.

Savindan 4 - 2019.

За пласман на републичко такмичење књигама су награђени Ива Ранђеловић VII/4 , Сања Пушичић VII/4, Ања Тртовић VIII/3 и Милица Вујовић VIII/4, а Анђела  Илић V/3  за запажене резултате поводом Савиндана. Признања нису мимоишла ни њихове наставнике:  Бојану Меловић, Верицу Думбеловић, Драгану Јовановић и Џемину Туркмановић.

Savindan 5-2019.

Директор школе Поповић уручио је  и захвалнице појединцима и колективима који су, како је рекао, самоинцијативно  изразили жељу и пружили помоћ школи у минулој години.Захвалници су додељене  Драгици Анселими, Вуку Ћировићу, „ЕС-комерцу“, Друштву за церебралну парализу и  СЗТР „Маринковић“.

Savindan 6-2019.

- Следећи Савиндан дочекаћемо са далеко бољим условима за рад - рекао је директор Поповић, најављујући да је 4. фебруара тендер за реконструкцију школске зграде и да ће радови трајати осам месеци.

Savindan 7-2019.

Заједничка академија  

Након молитве и резања славског колача у холу школе, свештеник Лазар Вељанчић је рекао да је прихваћена иницијатива да  идуће године Светосавску академију  заједнички организују ОШ „Живко Љујић“, Средња школа и црквена општина.

Savinda 8-2019.

Savindan 9-2019.

Savindan 10-2019,

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.