Прибој добија фабрику робота

novosti.rs ( А. Ровчанин ) 16. јануар 2019. године Економија Коментари

Прибој - фирма робот (foto: А.Ровчанин)

Реномирана фирма која се бави производњом ИМЛ робота и алата за бризгање пластике и обојених метала планира да до краја године развије серијску производњу.

Потписивањем уговора са пожешком компанијом „Инмолд” о закупу 1.600 м2 производних погона, Слободна зона Прибој добила је у среду и деветог инвеститора. Реномирана фирма која се бави производњом ИМЛ робота и алата за бризгање пластике и обојених метала планира да до краја године развије серијску производњу у Прибоју за чију финализацију би јој било потребно око 100 радника.

Потписивању уговора власника „Инмолд” Горана Јанковића са представницима Слободне зоне, присуствовали су и саветници у кабинету председника Србије Јерг Хескенс и Марко Пећанац, народни посланик у Скупштини Србије Крсто Јањушевић и председник општине Прибој Лазар Рвовић.

Власник компаније „Инмолд” Горан Јанковић рекао је да је договор да простор који је добио у закуп на десет година прилагоди својим потребама у наредна четири месеца након чега ће почети са производњом.

- Матична фирма у Пожези кренула је са шест радника док данас та фирма има око 300 запослених. План је да се и овде крене са истом делатношћу и да ове године запосленим одређени број људи, а да сваке наредне то проширујемо и ако треба достигнемо број као и у Пожези. Кадар који нам је потребан су пре свега радници из машинске индустрије, занатлије и инжењери. Имали смо и разговор са неколицином њих и видимо да располажу знањем. Веома ми је то интересантно јер у Пожези обично запошљавамо младе људе које тек треба да обучимо да би дошли до неког нивоа знања, док овде то већ имам - казао је Јанковић додајући да је велика повољност сем техничке оспособљености људи и предност, као што је повраћај ПДВ-а, коју доноси Слободна зона Прибој.

Потписивање уговора са пожешком компанијом Инмолд о закупу производних погона у Слободној зони Прибој Потписивање уговора са пожешком компанијом Инмолд о закупу производних погона у Слободној зони Прибој (foto: А.Ровчанин)

Саветник из кабинета председника Србије Јерг Хескенс рекао је да ће уз помоћ нове компаније, девете по реду, успети да запосле још људи у Слободној зони Прибој.

- Фирма “Инмолд” је прва која се озбиљно бавила дуалним образовањем, за породичну фирму из Пожеге то је велика ствар. Имамо девет фирми у Слободној зони и ресторан и то је најбољи пример за целу Србију, да Прибој може да успе, јер сви знамо као је пре изгледао - казао Хескенс.

Председник Општине Прибој Лазар Рвовић рекао је да Слободна зона запошљава око 400 радника што је корак напред у развоју Прибоја.

- Квалитетан инвеститор је дошао, захвалан сам што је препознао Прибој као место за улагање, и ми као локална самоуправа стојимо им на располагању. Огроман труд је учињен да би дошли до ове фазе привредног развоја. Још смо далеко од испуњења свих објективних потреба грађана али добро смо почели и зауставили смо суноврат. Све ово не би могли урадити да нисмо имали велику подршку председника и Владе РС - наводи Лазавић.

Народни посланик Крсто Јањушевић истакао је велико задовољство јер је потписан уговор са једном од најбољих компанија.

- Иницијатор и главни покретач за реиндустријализацију Прибоја је био Александар Вућић и за кратко време је урађен велики посао у инфраструктурном опремању индустријске зоне. Ми смо још увек на почетку иако су све ове бројке изузетно добре - рекао је Јањушевић.

Осам инвеститора у Слободној зони Прибој до сада упошљавају око 400 радника, а у склопу зоне је отпочела са радом и Висока техничка школа што је јединствен пример система дуалног образовања у Србији.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.