Посао за 102 Нововарошанина

ppmedia.rs 12. јануар 2019. године Друштво Коментари

Nova Varoš (foto: zlatarinfo.rs)

Општина Нова Варош је из буџета за 2018. годину утрошила око 10.000.000 динара за подстицај отварања нових радних места.

Успешно је спроведено неколико мера предвиђених општинском политиком запошљавања, захваљујући чијој реализацији су до посла дошла 102 лица са евиденције тржишта рада, колико је оквирно и било и планирано Локалним акционим планом за запошљавање – каже Предраг Шапоњић, председник општинског Савета за запошљавање, које је недавно сумирало резултате и анализирало ефекте прошлогодишњег програма на пољу отварања нових радних места.

Подвлачећи црту испод године која је иза нас, Шапоњић наглашава да су у локалној управи и Савету задовољи учинком и начином на који су утрошена средства у овој области, како из општинске, тако и републичке касе. Држава је, наиме, локалне мере запошљавања путем јавних позива подржала са 7.5000.000 динара, а читав процес сарадње Општине и Републике одвијао се кроз успешну координацију са Националном службом за запошљавање.

– Због позитивних искустава из претходних неколико година, из општинског буџета је током 2018. највише пара – око 4.000.000 динара, издвојено за реализацију мере организовања јавних радова . У оквиру овог програма укупно је упослено 59 незапослених са евиденције тржишта рада, који су за свој рад на период од четири месеца добијали редовну месечну надокнаду у износу од око 18 хиљада динара. Њихово ангажовање је, са друге стране, допринело да се у значајној мери унапреди рад у општинским јавним предузећима и установама у којима су били распоређени на различитим пословима у складу са степеном стручне спреме и потребама послодаваца – истиче Шапоњић и додаје да су јавни радови организовани следећим областима рада : социјалних и хуманитарних делатности, одржавања градске инфраструктуре, јавних површина, заштите животне средине. Тако је при општинској администрацији и Дечјем вртићу упослено по девет лица, Туристичкој организацији 14, Kомуналном предузећу , Дому здравља и Резервату „Увац“ по шест, Центру за социјални рад четири, Дому културе и Библиотеци по два незапослена лица. Меру јавних радова подржала је и држава средствима од 4.000.000 динара.

Предраг Шапоњић Предраг Шапоњић (foto: ppmedia.rs)

Из општинског буџета је са 3.000.000 динара подржано и ангажовање 21 лица из категорије теже запошљивих, а исти износ за реализацију ове мере опредељено је из републичке касе посредством НСЗ. Kроз стручну праксу до привременог запослења (на период од шест до 12 месеци у зависности од степена стручне спреме) дошло је 14 Нововарошана, а за спровођење овог програма издвојено је из локалне касе 2,5 милиона динара. У складу са ЛАПЗ-ом спроведена је и мера субвенција за самозапошљавање. За њену реализацију потрошено је око 500.000 динара, а упослено је осам лица са евиденције тржишта рада.

У Савету за запошљавање кажу да је током спровођења програма констатовано неколико проблема, а да су кључни недостатак менторског кадра за меру стручне праксе, као и незаинтересованост послодаваца и извесна ограничења у испуњавању критеријума у јавним позивима НСЗ у категорији теже запошљивих.

– Успели смо, ипак, да остваримо зацртани циљ да смањимо број наших суграђана без посла. Стопа незапослености у нововарошком крају је у 2018. у односу на претходну годину смањена за 5,55 одсто, док је број запослених увећан за више од 10 одсто – наглашава председник локалног Савета за запошљавање. Шапоњић износи податак да су се крајем новембра прошле године на евиденцији Филијале НСЗ са седиштем у Пријепољу налазила 1.803 Нововарошанина (од којих су 930 жене), што је за стотинак мање у односу на исти период претходне. На евиденцији незапослених је и 75-оро факултетлија, а највише их је из категорије лица без квалификација. На срећу да се домогну радне књижице још увек чека и 400 свршених средњошколаца. Према подацима из извештаја општинског Савета за запошљавање, без дана радног искуства су 302 Нововарошанина, од којих су преко половине припаднице нежнијег пола.

Локална самоуправа планира да и у 2019. настави са трендом улагања на пољу отварања нових радних места. Одборници Скупштине општине су већ усвојили Локални акциони план запошљавања за ову годину за чију је реализацију опредељено 8,5 милиона динара.

– Анализирајући стање, потребе, искуства и очекиване ефекте, планом је предвиђено укупно седам мера, а које ће се од њих реализовати и са коликим буџетом ће оне бити финансијски подржане из општинске односно републичке касе, биће познато ускоро, одмах након расписивања конкурса НСЗ-а, а потом и усаглашавања локалних са националним програмима. Оно што је познато да ћемо се поново определити за програм јавних радова јер се он најбоље показао у пракси – најављује Предраг Шапоњић.

Статистика

– За спровођење мера локалне политике запошљавања од 2009. до краја 2018. године из општинске касе утрошена су средства од око 144.000.000 динара. Ово је далеко већи износ који као локална самоуправа издвајамо за подстицај отварања нових радних места у односу на општине у окружењу и шире – каже председник локалног Савета за запошљавање Предраг Шапоњић. У протеклих десетак година је, иначе, спроведено више од 30 различитих мера у области запошљавања, а процењује се да је у оквиру њих било ангажовано око 1.000 Нововарошана.

Извор: Лист Данас Р.Поповић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.