Нека зима зимом пролази

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 11. јануар 2019. године Друштво Коментари

Лопату у руке – Милица не чека помоћ ( Фото: Д. Гагричић) Лопату у руке – Милица не чека помоћ ( Фото: Д. Гагричић)

Ко мора на поправни из земљописа? Зашто у зимској доколици грађани на зуб узимају медије?

- Е, фала Богу и снегу...! Нека зима зимом пролази. Нека је редно: свикли смо на мећаву и морамо да трпимо. Не дај Боже, да је кијамет ко пре неку годину?! Шта би било...?!

Планинци, а и мештани Вароши, овако најчешће коментаришу  последње временске неприлике. Неки и подсећају на оног Старовлачшанина што је, на питање комшинке: „Је ли зима?“ одговорио: „Па није, ко се обуче...“ И није се обазирао на њене псовке и јетке опаске ко га је угрејао, већ притезао сукнени капут  и капуњачу, не испуштајући из руке дрвену лопату.

Снег их није изненадио: комшијска моба на Браношевцу Снег их није изненадио: комшијска моба на Браношевцу

Варошане не плаши зима колико неке најаве и вапаји локалних челника са ТВ екрана. И док једни питају како избавити из кијамета тих 5.000 завејаних, неки се и чуде и нуде опкладе: зар имамо толико становника у селима?!

Други, пак, траже топографске карте да виде која су то села на висини и до 1.500 метара. Зову и познаваоце земљописа и распитују се за коте.

Домаћинска брига - уклањање снега са кровова Домаћинска брига - уклањање снега са кровова

За радозналце - ево неколико података: шумарска кућа на Воденој Пољани је на 1440 метара, а насељено место на највећој висини  на Златару (а и општини)је засеок Друловићи у Дрмановићима, на око 1.300 метара.

Главна, Карађорђева улица, очишћена до Вигњева Главна, Карађорђева улица, очишћена до Вигњева

Највиши врх  Муртенице је  Бријач (1480), па Чулатина (1433), Медвеђе Брдо (1389), Свијатњак (1355)м,  Словића врх и Бела глава (1339). Надморска висина Китоње је 1342 метра, а највиши врхови   Јавора су Василијн врх (1519) и Јанковов врх 1492). Толико да се зна и види ко мора на поправни из земљописа.

Највећи ризик у граду:  како овде да изађе ватрогасно возило? Највећи ризик у граду: како овде да изађе ватрогасно возило?

Штабу за ванредне прилике или Одељење за инвестиције СО (ранија Дирекција за изградљу), те на  адресе новинара и редакција  стижу позиви да се прочисте неки сеоски путеви, или примедбе зашто чистачи заобилазе раскрснице или  успоне као, на пример,  код Мушине чесме или  у Ражиштима и на Зебиновцу, те зашто се не очисте степенице изнад кланице него деца из Петловца морају да иду магистралом, а родитељи страхују кад ће се наћи под точковикма теретњака?!

Њима не  сметају неочишћени тротоари Њима не сметају неочишћени тротоари

У зимској доколици  мештани на зуб узимају и медије( ТВ, новине, радио, портале):

- Никад их више нисмо имали, а никад мање информација о свкодневном животу и невољама. По нека „крупна изјава“, са „крушком“ (миркофоном) испред челника, а нема вести о проходности појединих праваца, снабдевању, не чујемо „рапорте“ инспектора, не знамо да ли је неко кажњен због бацања снега на улицу или избегавања да уклони леденицу. Не знао ни кога да питамо, као у среду: кад ће стићи струја и вода...? Не знамо ништа о одлукама са заседања штабова, нити како нас наши тамо представљају...? Или су, можда,  из општинског буџета неки  медији плаћени само за туризам, рекламу и ћутање!

Чистач је стигао до солитера у Улици Филипа Вишњића Чистач је стигао до солитера у Улици Филипа Вишњића

Е, фала Богу и снегу. Стари људи су говорили: снегу је мера кров куће, а рок – Ђурђевдан...

Ништа без утоварне лопате Ништа без утоварне лопате

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.