Луча из Миланџе обасјала Јавор

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 19. децембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Горштаци подигли школу у Кушићима 1928. године, Фото Н. Петровић

Основна Школа "Мајор Илић" из Кушића у околини Ивањице чува успомену на најстарију школу у моравичком крају. Школа владике Јање отворена 1833. године

У селима на плећима Јавора кроз славе и саборе с колена на колено преносе се предања и песме о две знамените личности српске историје у 19. веку - владике Јање, Јоаникија Нешковића (1804-1873), епископа ужичко-крушевачког, и мајора Михаила Илића (1845--1876), комнданта Ужичке бригаде у Јаворском рату.

Стуб традиције и неговања сећања и обнављања памћења је осмолетка "Мајор Илић" у ивањичком сеоском центру Кушићи, са летописом, литерарним и ликовним радовима ђака, школским листом и, недавно, поводом 90-годишњице рада, објављеном монографијом "Круг описан ђачком кредом" ивањичког новинара Емилијана Протића.

Осветљавајући друштвене и просветне прилике у забитом крају "на старој граници", али и сведочећи о бистрини и упорности горштака и знаменитих личности које су овде стекле писменост, Протић пише да школа у Кушићима наставља традиције луче у Миланџи, прве школе моравичког краја.

- Одмах по припајању моравичког среза Кнежевини Србији, школу је 1833. године завичају даровао владика Јања, познати обновитељ светиња, добротвор и сакупљач културно-историјског наслеђа. Владика је обезбеђивао и средства за плате просветара, а први учитељ деце из околних села био је Грк кир Дионисије - записано је на страницама књиге.

Ђаци и професори сакупљају драгоцености завичаја Ђаци и професори сакупљају драгоцености завичаја

Док су се још вијорили црни бајраци на кућама и клесали крајпуташи ратницима Великог рата, мештани тадашње Јаворске општине, из села Кушићи, Деретин и Маскова, са десет прстију, уз државни кредит и подршку земљака започели су градњу школе. Звоно се огласило у фебруару 1928. године и она носи име јаворског јунака, Јагодинца, мајора Илића, који је, и поред наредбе о повлачењу, заштитио збегове и нејач, у кланцима направио бусију турским батаљонима и топовима са Јавора и спречио продор у долину Моравице. Са 32 године отишао је у песму и легенду, погођен куршумом у јуришу на турски шанац испод Јанковог врха.

- Обезбеђени су услови за квалитетан образовни процес и нова наставна средства. Најбољи ђаци награђују се из фонда чији је оснивач Богдан Циврић, последњи учитељ школе у Миланџи, угашене 1953. године - истиче Милован Миловановић, директор школе са 61 ђаком и седам предшколаца. - Наши ђаци се друже са вршњацима који долазе на рекреативну наставу у хотел "Јавор" и овде имају часове из историје и земљописа.Чека нас реконструкција школске зграде, а надамо се и помоћи у набавци видео-надзора, као и опреме за часове скијања јер је школа на хиљаду метара надморске висине.

Експонати за музеј

- Чувамо четири скамије из Миланџе, направљене без иједног ексера, као и дневнике од 1880. до 1953. године. Тражимо донатора да се репарирају остаци првог звона школе у Кушићима, тешког десетак килограма. Недавно смо добили део експоната са изложбе о Јаворском рату и настављамо прикупљање грађе за школски музеј - каже директор Миловановић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.