Турци одустали од погона у Кокином Броду

ppmedia.rs 13. децембар 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo (foto: ТВ 5 Ужице)

Турска фирма „Берксан“ одустала је од отварања производног погона у просторијама бивше фабрике „Инова“ на Kокином Броду и ако је пре само 15 дана склопила уговор о закупу 6200 квадрата пословног простора са општином Нова Варош. Kомпанији из Истанбула месечна кирија од 1000 евра била је „висока“ те су одлучили да одустану од већ склопљеног договора који је предвиђао покретање производње противпожарних апарата и делова ватрогасних инсталационих система и запошљавање 110 људи.

Параф на уговор, крајем новембра ставили су председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић и директор „Берксана“ Садетин Сенај уз обећање да ће се производи које ова фирма направи извозити у земље Европске уније и у Турску.

– У старту биће инвестирано око 500.000 евра, а до 2020. још милион. Производња је извозно оријентисана, са пословном амбицијом да се извоз прошири и на нова тржишта Румуније, Мађарске, Хрватске и Немачке – саопштили су тада планове новинарима након потписивања уговора из Турске компаније, уз напомену да је кренуло уређивање и опремање производне хале и да ће производња кренути на пролеће. Међутим, 15 дана након тога све је опстало само мртво слово на папиру, где се још честито ни печат није осушио након овере уговора.

Први човек општине Радосав Васиљевић каже да је ово друго негативно искуство које локална самоуправа има када су у питању инвеститори који у ову средину стижу из Турске. Он напомиње и да је приликом склапања уговора општина по први пут искористила недавно донету уредбу Владе Србије која оставља могућност општинама да без лицитације изда пословни простор у закуп заинтересованим инвеститорима који се обавеже да ће запослити у року од три године минимум 100 радника.

– Kирија од 1.000 евра месечно била им је скупа, што довољно говори о озбиљности инвеститора и ако смо пре тога о њима чули само речи хвале. Притом, ни тих 1.000 евра месечно на име закупнине није требало да се слије у општинску касу, већ је тај новац инвеститор требао да уложи у погон, у ствари које су њима биле неопходне у процесу производње – истиче Васиљевић и додаје општина по закону није могла бесплатно да изда толику државну имовину.

Пре фирме „Берксан“ општина Нова Варош раскинула је уговор са још једним турским инвеститором „Мерцер традеом“ који је пословао такође у погонима „Инове“, због непоштовања уговорених обавеза.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.