Од почетка године 41.000 возача под дејством алкохола

ppmedia.rs 12. децембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija / foto: vesti.rs

Самостални полицијски инспектор у Управи Саобраћајне полиције Александар Раденковић рекао је да су тачни медијски наводи да је од почетка ове године више од 41.000 возача затечено у вожњи под дејством алкохола.

Раденковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да ти подаци показују да је алкохол и даље велики проблем код наших возача који не схватају колика је то опасност.

Kако преноси РТС, професор саобраћајног факултета Борис Антић рекао је да собраћајне незгоде представљају огроман терет за друштво и са економског аспекта и да штета од њих износи и неколико стотина милиона евра годишње.

Kако је рекао, у зависности од метода, постоје различите категорије трошкова а то су материјална штета, медицински трошкови, правни трошкови и трошкови осигурања, радна места људи који су страдали као и изгубљена продуктивност оних који су доживели најтеже несреће.

Оно што посебно забрињава, каже Раденковић, јесте то што је око 13.500 возача задржано на трежњењу јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму.

Међутим, оно што је најгоре је то што је око 1.500 возача затечено са више од два промила алкохола у крви, за шта је предвиђена затворска казна од 30 до 60 дана.

Због тога ће, истиче Раденковић, Саобраћајна полиција значајан део активности усмерити ка возачима који возе под дејством алкохола а у току је и појачана контрола која ће трајати читаве недеље.

Ипак, првог дана акције око 100 возача је искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола. То показује, каже Раденковић, да за неке грађане ни пооштравање казнене политике и казна затвора нису довољно упозорење.

Напомиње да су због тога потребне бројне кампање, оштрија казнена политика али и појачане активности саобраћајне полиције.

Kако је рекао инспектор Раденковић, полиција ће и након акције, током предстојећих празника, наставити да контролише алкохолисаност. Упозорио је грађане да није добро након прославе уз пиће, седати за волан.

Kада је реч о узроцима саобраћајних удеса, Раденковић каже да је најчешћи фактор брзина, али и да је алкохолисаност при врху.

Извор: РТС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.