Несигуран статус 100.000 радника

ppmedia.rs 10. децембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija / foto Tanjug

Ниједан синдикални амандман на текст Закона о агенцијском запошљавању није прихваћен, па ће тако однос између запослених и посредника, како они тврде, и даље остати у великој мери недефинисан.

То се дешава зато што они који званично нису социјални партнери, попут Савета страних инвеститора и Америчке привредне коморе, имају велики утицај на наше законодавство, тврде у Савезу самосталних синдиката. Од њихове воље, између осталог, зависи и доношење овог прописа.

Нови закон требало би да реши статус око 100.000 радника који до посла долазе искључиво уз посредовање готово 80 агенција. На тај начин би се решио и вишегодишњи правни вакуум условљен непостојањем прописа којим се регулише рад на лизинг.

Радна група недавно је завршила рад на Закону о агенцијском запошљавању и очекује се да он буде усвојен до краја године.

– Наш предлог да мора да постоји финансијска гаранција за сваку агенцију која жели да се бави овим послом је одбијен – кажу у Савезу самосталних синдиката Србије. – Тако да ће и даље агенције моћи да оснива ко год хоће, па ако послодавац не исплати раднику зараду, ни агенција неће имати гарантована средства.

Они наглашавају да није прихваћено ни да само 10 одсто запослених у фирми може да ангажује агенција, а да за остале мора да се тражи одобрење Министарства рада.

Ни представници Групације агенција за запошљавање ПKС нису задовољни предложеним решењима Нацрта закона о агенцијском запошљавању. Мирјана Лукић, члан радне групе испред ПKС, истиче да су највише незадовољни квотама које су постављене као ограничење за запошљавање и да би било добро да се укину.

– Наш предлог је да у закону јасно стоји да дефинисањем споразума између послодавца корисника и агенције као два привредна субјекта могу да се дефинишу безбедност на раду, професионална обољења, повреда на раду, штета, исплата зарада ако послодавац корисник не достави одређене информације агенцији…. На тај начин агенција ће моћи да има далеко флексибилнији однос са послодавцима корисницима и у односу на запослене.

Јавна расправа је недавно завршена, али ће Групација покушати да издејствује да се њихови предлози уврсте и евентуално одржи још један састанак радне групе.

Извор: Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.