Дечак пронађен код цркве у Чајетини одлази у хранитељску породицу

glaszapadnesrbije,rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Златибор прес)

Дечак чији је усуд потресао Србију је леп, јак и насмејан, 9. децембра ће напунити два месеца па већ сада радознало погледом прати медицинаре, пружа рукице лекарима и сестрама који о њему брину од кад се родио.

Већ идуће недеље, мали Јован Гавриловић, беба коју је мајка неколико часова после порођаја оставила на прагу Цркве Светог архангела Гаврила у Чајетини, добиће привремени дом, у једној хранитељској породици.

"Од тренутка када је беба пронађена на прагу цркве, све до сада, Јован је боравио код нас у ужичкој Општој болници, прво на неонатологији, а затим на Дечјем одељењу. На срећу, неколико часова боравка на хладном ваздуху одмах по рођењу, нису оставили никаквог трага на овом малишану", објашњава Данијела Васиљевић, портпарол овдашњег Здравственог центра. Јован је много је леп дечак, напредовао је за 1.6 килограма. Кочоперан је и види се да је рођен да преживи. Он је прави борац Златиборац.

Да ће Јован наредне недеље добити привремени дом, потврђено је и у Центру за социјални рад у Чајетини.

"Јован ће од идуће недеље бити смештен у једну хранитељску породицу. Ту ће боравити привремено, до усвајања. Одабир нове породице у којој ће по усвајању Јован боравити трајно, сложена је процедура: она мора да задовољи бројне критеријуме и обраду Центра за социјални рад. Породица затим бива уврштена на јединствену листу која се формира на републичком нивоу. На крају, Јован ће постати део породице која на тој листи буде прва", објаснио је за „Новости“ Пајо Богдановић, директор Центра за социјални рад у Чајетини.

Подсетимо, беба стара свега неколико часова пронађена 9. октобра у зору, умотана у плахте, на прагу Цркве Светог архангела Гаврила у Чајетини. Одмах је збринута у ужичкој Општој болници, а недуго затим, дечак је уписан у матичне књиге под именом Јован Гавриловић. Име је добио по Светом Јовану Богослову, свецу кога СПЦ слави управо 9. октобра, а презиме по имену храма испред кога је пронађен.

Када се за чудан усуд овог малишана сазнало, више од стотину породица се јавило да дечака усвоје. Међутим, Јован ће постати део породице са јединсвене републичке листе потенцијалних усвојитеља и то после привременог боравка у хранитељској породици.

Новости / Глас западне Србије


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.