Нестали донирани лаптопови из вртића, о опасностима на интернету уче са табле од стиропорa

glaszapadnesrbije.rs 15. новембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Родитељи малишана из ужичких вртића који учествују у пројекту обуке заштите деце на интернету, о опасностима које вребају са рачунарске мреже у савременом друштву уче као у прошлости. О замкама интернета обучавају се без приступа интернету - са папира.

Разлог томе је што су два рачунара које је је Предшколска установа Ужице добила као донацију за овај пројекат волшебно нестала. Тек што су стигли, добили су ноге, толико брзо да нису дочекали ни прву радионицу. Заједно са њима нестао је и видео-пројектор набављен у исте сврхе. А у Предшколској установи о овоме зид ћутања о крађи коју, по свему судећи, није починио неки провалник.

Последњих дана октобра Предшколска установа добила је два лаптопа и видео-пројектор за реализацију програма заштите деце на интернету „Деца и интернет паметно од почетка". Прва група родитеља која се пријавила на обуку добила је позив да учествује на уводној радионици 30. октобра.

- У позиву је између осталог наведено да "знатан број родитеља није упознат са дигиталним уређајима како би могли да заштите децу од могућих злоупотреба". Па и да то није писало, логично је било очекивати да ћемо о интернету учити на интернету. Међутим, када смо се појавили на радионици у вртићу „Маслачак" у Севојну, сачекало нас је изненађење. Нигде око нас није било рачунара. О безбедности деце на интернету учили смо са цедуљица које су чиодама биле прикачене за таблу од стиропора. Тужно је све изгледало, нарочито кад се табла у једном тренутку срушила. Лако је било уочити да је васпитачици која је држала обуку било непријатно - испричао је за „Блиц” један од родитеља.

Испоставило се да су истог дана рачунари и видео-пројектор украдени из канцеларије педагога Предшколске установе. Добијени су 29. октобра, а њихов нестанак је примећен дан касније, када је и позвана полиција. Извршен је увиђај који није уочио никакву провалу у службене просторије. - Камере на вртићу „Полетарац”, у коме је седиште Предшколске установе, не покривају унутрашњи већ само спољни део објекта. Прегледом видео-записа није уочено да је ико ван радног времена покушао да уђе у просторије - каже извор „Блица" упознат са овим случајем.

Још увек се не зна где су рачунари, тек, родитељи подељени у групе, у свим вртићима ПУ Ужице, и даље иду на обуке о заштити деце на интернету. Поједини су прошли већ три радионице а да интернету приступили нису.

- Кад сам питао зашто учимо ако већ нема компјутера, речено ми је да обука мора бити спроведена до краја. Бесни смо, љути, позвали су нас на велики пројекат који је користан за нашу децу, а ми о злоупотребама на интернету учимо са импровизоване табле, као да смо предшколци. Отприлике је исто као кад би децу учили да пишу без оловке - испричао нам је Ужичанин који учествује у пројекту.

У Предшколској установи, где смо се јуче распитали о крађи опреме, сачекао нас је одговор директорке Веселинке Јовановић: „Откуда вам уопште то да је нешто украдено?". У свом чуђењу деловала је прилично убедљиво све до тренутка када је чула наш одговор: „Сазнали смо у полицији", и за тренутак заћутала.

„Не могу ништа да вам кажем, све ћемо то решити", једино је је што је додала директорка.

Не само да о нестанку опреме за обуку нису званично обавештени родитељи и да се о овом скандалу ћути, него, како „Блиц” сазнаје, о крађи није обавештен ни Управни одбор Предшколске установе, а заседао је пре неколико дана. На седници УО ни једном речју, према нашим сазнањима, није споменуто да се обука о заштити деце на интернету реализује на таблама од стиропора.

Није прва крађа

Иначе, како„Блиц” преноси ово није први пут да нешто нестане из просторија Предшколске установе. Прошле или претпрошле године украдена су четири усисивача, такође добијена из донације, тако што је неко после радног времена ушао у вешерницу кроз отворен прозор, иако је прозор морао бити затворен - испричао је радник Предшколске установе који инсистира на анонимности.

ГЗС/Блиц

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.