Отворена спомен соба војводе Петра Бојовића

zlatarinfo.rs 03. новембар 2018. године Друштво Коментари

Поставка о војсковођи коначно у завичају (Фото: Раде Прелић) Поставка о војсковођи коначно у завичају (Фото: Раде Прелић)

Уз сведочанства о животном путу славног земљака и изложба о новарошком крају у Великом рату.

Поводом Дана општине и 100-годиишњице завршетка Великог рата, 1. новембра је свечано отворен нови део сталне поставке Завичајног музеја у Новој Вароши  под називом „Спомен соба војводе Петра Бојовића и нововарошки крај у Великом рату“.Врпцу су пресекли помоћница министра културе за заштиту културног наслеђа Данијела Ванушић и председник Општине Радосав Васиљевић.

Свечано отварање, Данијела Ванушић и Радосав Васиљевић Свечано отварање, Данијела Ванушић и Радосав Васиљевић (foto: Раде Прелић)

Истичући да се музејским поставкама, са предметима, фотографијама, документима и архивском грађом сведочи о историји, култури и традицији једног народа,   Славица Стефановић, директорка Народног музеја у Ужицу, истакла је да је Министарство културе и информисања издвојило значајна средства за поставку. Изложбу су  припремили кустоси ужичког и чачанског музеја - Радивоје Бојовић, Станојка Миливојевић, Индира Генџић и Никола Гогић и дизајнери Ирена  и Игор Степанчић.

Сусрет са историјом, чланови фамилије Бојовића из више места Србије Сусрет са историјом, чланови фамилије Бојовића из више места Србије (foto: Раде Прелић)

Стефановић је нагласила да посебну захвалност у реализацији изложбе дугује представницима Општине Нова Варош,  Основној школи „Живко Љујић“ и Нововарошанима који су указали поверење Народном музеју у Ужицу и омогућили да се прикупи део предмета, фотографија и друге грађе за поставку. То су, како је рекла - Дико Пејатовић, Мила Делић, Радоје Топаловић, Филип Бјелић, Катица Љујић, Драгољуб Гагричић, Мирко Милентијевић, Урош Милошевић, Изет Чампара, Метко Крџовић, Миодраг и Бобан Ковачевић.

Ризница културе Старог Влаха, Библиотека и Завичајни музеј Ризница културе Старог Влаха, Библиотека и Завичајни музеј (foto: Раде Прелић)

У старој општинској згради, некадашњој кајмакамији,  у приземљу је  Завичајни музеј, а на  спрату  Библиотека „Јован Томић. Отворено пре шест година, завичајно одељење ужичког Музеја наставља прикупљање и презентацију историјске грађе.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.