Откривен споменик у славу 1.200 ратника

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 01. новембар 2018. године Друштво Коментари

Белег су открили Данијела Ванушић из Министарства културе и Милан Бјелић из Удржења потомака ( Фото: Д. Гагричић) Белег су открили Данијела Ванушић из Министарства културе и Милан Бјелић из Удржења потомака ( Фото: Д. Гагричић)

У камену су крстолики отвор који води кући и голуб као симбол слободе са крајпуташа – појашњава вајар Небојша Савовић – Нес. Пошта ратницима одата уз војне почасти, а споменик освештао владика милешевски Атанасије.

Данијела Ванушић, помоћница министра културе и информисања Србије и Милан Бјелић, председник нововарошког Удружења потомака ратника   у четвртак поподне открили су споменик у славу и част 1.200 ратника који су животе дали за слободу  Србије у ратовима од 1912. до 1918. године

Светковина на Тргу војводе Петра Бојовића у Новој Вароши   одржана је у оквиру   седмодневног програма „У славу јунака слободе“, којом  се   обележава  Дана општине (1. новембар) и век одбране Србије у Великом рату. 

Одавање поште заборављеним ратницима нововарошке општине Одавање поште заборављеним ратницима нововарошке општине

Заборављеним  прецима пошту су одали војници и старешине  Војске Србије, а венце су положили делегације Општине и неколико удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Венци крај мермерног белега, високог 2,6  метара Венци крај мермерног белега, високог 2,6 метара

Владика милешевски Атанасије, са свештенством Милешевске епархије, освештао је споменик  јунацима, подсећајући да се ми данас дивимо њиховом јунаштву и прослављамо како су умели да живе на овим просторима и да  воде кроз теснаце живота, те да нас науче како да пребродимо теснаце живота. Наглашавајући да је споменик сведочанство  великог дела и прегнућа, епископ милешевски је поручио: „Нека се овде рађају они који умеју тако живети“.

Дивимо се њиховом јунаштву,  владика Атанасије освештао споменик Дивимо се њиховом јунаштву, владика Атанасије освештао споменик

Истичући да је из локалног буџета  фонансирана градња белега, Раде Васиљевић, председник Општине,  нагласио  је да се идуће године наставља уређење Трга.

Аутор   мермерног споменика, високог  2,6 метара, академски вајар Небојша Савовић – Нес , из Горњег Милановца, рекао је, у изјави за медије, да је локација споменика поред скулптуре војводе Петра Бојовића наметнула идеју да крајпуташким белегом оживљава та судбоносна времена, а  да су предвиђена средства усмеравала да то не буде  нешто грандиозно.

Инспирација су били дело предака и крајпуташи,  вајар  Небојша Савовић  Нес Инспирација су били дело предака и крајпуташи, вајар Небојша Савовић Нес

- Инспирација је огромно монументално дело предака и 1.200 палих ратника. У камену су крстолики отвор   који води кући и голуб као  симбол слободе  са крајпуташа. Кад станете пред споменик – доживите узбуђење и видите парче неба – казао је вајар.

Глумац Лепомир Ивковић дочарао ратни пут Прве армије војводе Бојовића Глумац Лепомир Ивковић дочарао ратни пут Прве армије војводе Бојовића

Беседу Радише Филиповића, професор историје и заменик  председника варошког Удружења потомака  ратник 1912-1918. године –  о одуживању дуга јунацима  и спомен-обележју – камену-међашу слободарскoг духа и светионику  –- објављујемо  на нашем сајту у следећем прилогу – „Јунаци васкрсли из таме  заборава“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.