Нововарошани ће Дан општине обележити низом манифестација

ppmedia.rs 24. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

У славу јунака слободе 1. новембра открива се споменик и отварају две сталне изложбе у Музеју. Нова Варош предњачи у западној Србији у обележавању 100-годишњице одбране Србије у Великом рату. Сто година после Солуна Нововарошани исправљају неправде према прецима – откривањем споменика у славу и част 1.200 ратника палих за слободу Србије у ратовима 1912-1918. године и отварањем две сталне изложбе у одељењу ужичког Музеја. Уз спомен-собу војводе Бојовића, експонати ће сведочити о учешћу нововарошког краја у Великом рату.

Светковине у славу јунака слободе заказане су за 1. новембар, Дан ослобођења Нове Вароши и Старог Влаха од турске власти 1912. године.

Нова Варош предњачи у западној Србији у обележавању 100- годишњице одбране Србије у Великом рату. Поставки трајног карактера, као што су две под кровом Музеја, нема у читавом крају, па се њима и белегом преци отржу из вишедеценијског заборава.

Иницијатива за подизање белега и одуживање дуга поколења према јунацима који су за слободу даровали животе, покренута је пре десет година. После избегавања власти да узме „врућ кромпир“ у руке, тражена је помоћ „важног друга“ у обезбеђењу локације, а низ тешкоћа, оставки и некомплетан Одбор – пратили су активности.

Почетком идуће недеље, према речима председника општине Рада Васиљевића, започеће уређење терена око постамента споменика на Тргу војводе Петра Бојовића.

Академски вајар Небојша Савовић – Нес, из Горњег Милановца, са сарадницима, приводи крају клесарске радове на каменој вертикали, висине 2,5 метара, попут традиционалних крајпуташа. На врху споменика је крстолики прорез, отворен ка небу, са оцилима и голубом раширених крила, док ће у дну споменика бити рељефни ловоров венац и епитаф: „Одбранили сте отаџбину и оставили потомству у аманет“.

Ускоро ће бити обогаћена збирка у Завичајном музеју, отвореном пре шест година, у којој су четири поставке, од праисторије до Великог рата. Министарство културе и информисања Србије прихватило је пројекте Музеја и Општине и издвојило 3,5 динара за адаптацију дела простора ( десно крило приземља), опремање и обезбеђење експоната.

– За припрему спомен-собе и изложбе ангажован је тим историчара и музејских саветника, од којих су неки и ван наше установе. У току су конзерваторски радови у атељеима, израда копија или реплика експоната у радионицама, затим ликовно обликовање експоната, припремају се витрине – каже Славица Стефановић, директор Народног музеја у Ужицу.

За неки дан биће предочено шта ће све сведочити о животном и ратничком путу деценијама заборављеног славног земљака, који је под заставом отаџбине провео 46 година и које ће слике, записи и друга документа из скривница и архива, где су, на жалост, нашим грехом и немарношћу остављени – угледати светлост дана. Неправда се исправља у последњи час, да изложбе подсећају нараштаје на ратне страхоте, патње народа и учешћу Нововарошана у јединицама које су, после голготе – васкрсле и вратиле славу српском оружју и слободу поробљеној отаџбини.

– Белег јунацима отаџбине и две трајне поставке су круна наше упорности у подсећању на недопустив заборав и немар локалних власти, државе и установа, али и низа манифестација у којима смо дали допринос обнављаљу памћења на претке и неговање сећања на јунаке отаџбинских ратова – истичу у Удружењу потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“.

Програм прославе

Нововарошани имају прилику да од 28. до 31. октобра виде четири француска филма са тематиком из Првог светског рата. У холу Дома културе од 29. октобра до 2. новембра понавља се летошња изложба „Велике наде мајке Раде“ Индире Генџић.

На дан општинског празника, 1. новембра, у 14. сати откриће се споменик ратницима 1912-1918. године, а у Музеју у 16,30 отворити спомен-соба војводи Петру Бојовићу и изложба о Великом рату. На свечаној академији, у 18 сати, у Дому културе, према речима Маријане Ђокић, помоћника председника општине, први пут ће се извести кореографија „Игре из околине Нове Вароши“.

У наставку је „на поправном“ драмско-музички програм „Војводи у част“ (Лепомир Ивковић, Јелена Стајковац и квартет) пошто је летос, на прослави 160-годишњице рођења војводе Бојовића, киша растерала посетиоце и извођаче. Коктел је у хотелу „Панорама“ од 20 сати.

На академији ће се, како је најављено, доделити општинска признања и нагарде студентима и ђацима.

Промоција књиге „Речник народне културе Старог Влаха“ Милосава Обућине одржаће се у Библиотеци, 2. новембра, у 19 сати.

Најављени спортски програм за ову прилику је мршав – карате такмичење (3. новембра) и турнир у шаху (4. новембра).

Захтеви Удружења потомака ратника

Уз опомену“ „Су чим ћемо пред Солунце изаћи?“, Удружење потомака ратника 1912-1920. године је пре две године предложило да у Новој Вароши 1. новембра буде централна манифестација за западну Србију у обележавању 100-годишњице завршетка Великог рата.

Овај захтев је поновљен и летос, и недавно, уз предлог да на светковини откривања споменика беседи неко од знаменитих личности из културног и јавног живота Србије, наравно уз војне почасти, парастос јунацима и краћи културно-уметнички програм.

ПП Медиа Д.Гагричић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.