У студентским домовима у Београду места има за 9.558 академаца

ppmedia.rs 20. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Студењак (foto: Илустрација, новости)

У београдским студентским домовима места има за 9.558 академаца, већ је усељено 1.335 бруцоша, док је за студенте старијих година конкурс у току и расподела ће бити око 1. децембра.

Ове године бољи услови смештаја очекују студенте у домовима „4. април“, „Рифат Бурџевић“, „Патрис Лумумба“, Студентском граду, где су током лета била већа реновирања.

Шеф службе за расподелу студентских места у Студентском центру Београд Драган Дондур појашњава да је конкурсом Министарстбва просвете, науке и технолошког развоја предвиђено 9.558 места у домовима за све буџетске студенте који нису из Београда (чије пребивалиште није на територији Београда).

Бруцоши су ове године добили 1.200 места, и још 135 места за друштвено осетљиве категорије. На место у дому могли су да рачунају само најбољи, они који су имали добар просек у средњој школи.

Последња на листи међу девојкама која је добила место у студентском дому имала је просек оцена из средње школе 4,70, док је међу младићима последњи на листи имао просек 4,60.

– У току је конкурс за студенте старијих година и они документацију предају на својим матичним факултетима. Конкурс траје до 31. октобра, а расподела ће бити, као и сваке године, око 1. децембра – каже Дондур.

Студентима се за смештај у дому бодује успех на факултету, али и материјални статус породице. Бодовање се ради на факултетима и за то постоји посебна формула. Свака високошколска установа, пропорционално броју студената на буџету, добија одређени број места у неком од 11 студентских домова у Београду.

Највећи факултети као што су Машински, ЕТФ, Филолошки , Медицински, Правни, Економски факултет добијају и највише места, док факултети као што је Ликовна академија, Музичка академија, који имају мали број студената, добијају мањи број места у дому.

Сваке године током лета обављају се и веће реконструкције у домовима. Ове године обновљен је део студентског дома „4. април“, где су реновирани 4. и 5. спрат А и Б блока, затим студентски дом „Рифат Бурџевић“, где је реновирано поткровље у шестом блоку.

– Највећи посао одрађен је у „Патрису“ у петом блоку, где су смештене девојке, и ту је замењена комплетна столарија, окречене су и сређене собе. Велики посао одрађен је и у Студентском граду где је у првом и другом блоку замењена вертикална канализациона мрежа, реновирани тоалети, окречене и сређене собе – нагласио је Дондур.

Смештај у студентским домовима у Београду кошта од 1.020 до 2.230 динара месечно, зависно од категорије и броја кревета у соби. Најскупље су једнокреветне собе, а најнижу цену имају четворокреветне собе.

Извор: Блиц

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.