Стижу мошти 20 руских светитеља

glaszapadnesrbije.rs 07. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Taнјуг)

Мошти двадесет великих руских светитеља стићи ће у Ивањицу 11. октобра и у Србији ће остати месец дана.

Мошти стижу уз благослов патријарха московског и све Русије Кирила, а донеће их игуман Августин, као гест пажње и поштовања према домаћинима. Поред Ивањице, мошти ће у току тих месец дана бити изложене и у више других градова у Србији, према програму који ће одредити Епархија жичка.

Високи гости стижу из Ростова Великог, који је град побратим Ивањице, а Повеља о братимљењу потписана је у јуну 2015. године. Ростов Велики је једно од историјских средишта руске духовности, јер је од 988. године био седиште једне од првих руских епископија, као и државности, из оквира тзв. Златног прстена историјских градова североисточно од Москве.

Делегација Ростова до сада је у Србији боравила једном, и то 2015, а делегација Ивањице је била у Ростову два пута, такође 2015. године, приликом потписивања Повеље, и 2017. године, на Дан града Ростова Великог.

Градску делегацију Ростова Великог, која ће стићи у Ивањицу 11. октобра, предводе Андреј Васиљевич Лос, градоначелник, и Алексеј Димитријевич Константинов, начелник Ростовског муниципалног региона, док црквену делегацију предводи игуман Августин, старешина једног од најзначајнијих манастира у Русији, Спасо-Јаковљевског манастира. Игуман долази, поред позива председника општине Ивањица, и на позив владике жичког, а уз сагласност архиепископа јарославског и ростовског. Гости ће у Србију стићи 11. октобра и у њој остати пет дана.

Такође је планирано да, према договору представника двају градова, у Ивањици буде изграђен Ростовски дом, традиционална руска кућа од дрвета са дрвеним орнаментима око прозора и на надстрешници, која ће бити нака врста културног центра града побратима у Ивањици. Кућу ће изградити руски мајстори традиционалне градње. Ростов Велики је иначе познат по богатом културном животу, где се посебно издваја светски позната ростовска школа сликања и иконописања на емајлу.

Земни остаци из 11. века 

Међу моштима 20 светаца које стижу из Ростова Великог су и мошти из 11, 12, 13. и 14. века, а међу њима и мошти преподобног Аврамија Ростовског Чудотворца, благовереног кнеза Василија Јаросласког, благовереног кнеза Андреја Смоленског Чудотворца из 14. века, светитеља Јакова Ростовског... Стићи ће и мошти из 17. и 18. века, а међу њима и мошти Светог Великог кнеза Александра Невског, митрополита Димитрија.

ГЗС/ Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.