Пензионери траже од државе да врати дугове у ратама

ppmedia.rs 04. октобар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација

Пензија је имовина, односно својина сваког пензионера, и у Уставу пише да се њено умањење мора вратити по тржишној вредности. Овај став заступа већина удружења пензионера и сматра да држава мора да им исплати разлику у пензионим чековима које су примали у последње четири године због примене Закона о привременом умањењу пензија.

Савези пензионера Војводине и Србије већ су упутили писмо Влади. Они сматрају да није довољно да се износи врате, већ мора и да се надокнади дуг, јер је то право стечено на основу година радног стажа и уплаћених доприноса.

– Сви у Србији имају право да примају онолику пензију колику су зарадили – сматра Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине. – Предложили смо Влади да донесе посебан програм и обештети пензионере за претходне четири године, колико нам је скидано од примања. Предлажемо да држава у неком одређеном периоду обезбеди новац у складу са стањем у државној каси, уз одређену камату. У супротном би сигурно дошло до тужби пред домаћим и међународним судовима.

Они свој став образлажу кроз случај војних пензионера који су због избегавања ванредног усклађивања пензија за 11,07 одсто, пре неколико година, добили спор против државе. Буџет је то коштало око 16 милијарди динара.

Михајло Радовић, из Удружења синдиката пензионера, истиче да су се њихови чланови одмах одлучили за тужбе.

– Определили смо се да поднесемо тужбе пред управним и основним судовима – каже Радовић. – Какве год одлуке суд да донесе, ми ћемо их прихватити. Наш став је да када неко некоме узме паре, онда мора и да му их врати.

Радовић наглашава да веза између уплаћених доприноса и примања мора да постоји и да не може ниједна влада да располаже примањима онако како она мисли да је најбоље.

– Бежање од система швајцарске формуле или било какве друге предвидиве за усклађивање пензија, урушавање је ПИО фонда – каже он. – Не може пензија да решава питање социјале, односно оних који имају ниже чекове, јер за ту област постоји закон о социјалној заштити и њиме се треба руководити.

Извор: Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.