Држава „чешља“ нелегалне факултете, „дивље“ одељење и на Златару

ppmedia.rs 21. септембар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Илустрација

Просветна инспекција почела је да контролише нелегална издвојена одељења факултета и високих школа. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је акција кренула из Пожаревца и Врања, те да ниједан крај неће бити поштеђен.

Министарство просвете до сада је открило више од 50 „дивљих“ одељења приватних и државних високошколских установа. Има их, каже министар Шарчевић, и у шумарском дому на Златару.

– Доставили смо инспекцији списак са педесетак установа, али има их и више. Невероватно, али открили смо чак три државна дома која финансирамо а немају акредитацију за рад – изјавио је Шарчевић после јучерашње седнице Одбора за образовање, на којој су усвојени предлози измена Закона о високом образовању и Закона о регулисаним професијама. О њима ће данас расправљати посланици.

Изменама које је прихватио одбор „стари“ студенти добиће рок од годину дана да дипломирају.

– Не постоји законски основ да се рок за завршетак студија продужи и првој генерацији „болоњаца“ – објаснио је Шарчевић. – Као и пре две године, послаћу препоруку свим факултетима да им не наплате реупис и на тај начин да им продуже рок. Раније је препоруку послушало 80 одсто факултета. Нису само они којима је новац најважнији.

Измене закона предвиђају и признавање око хиљаду доктората који су стечени у установама које нису имале потребне сагласности за њихово издавање. Укупно 103 таква доктората, и то запослених у високом образовању, оспорила је Комисија за акредитацију.

Министар је рекао да је признавање доктората једини начин да се избегну многобројне тужбе које би уследиле.

Извор: Вечерње новости и ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.