На Тисовици нова Вуковића ћуприја

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 22. август 2018. године Друштво Коментари

Неимари - Дарко и Цмиљка Вуковић Неимари - Дарко и Цмиљка Вуковић (foto: Д. Гагричић)

Гастарбајтери из Немачке, Дарко и Цмиљка Вуковић, одмарали се спајајући обале завичајне реке. На Броду, између Дебеље и Трудова, где је река носила брвна и мештане, пешачки прелаз за дрвосече, рабаџије, чобане, пецароше, кампере.

Када је неколико дана пред Преображење металном конструкцијом  спојио обале реке Тисовице,  између  родне Дебеље и комшијског Трудова, у нововарошкој општини, Дарку Вуковићу (69), гастарбајтеру из Немачке - пао је камен са срца. Сео је на стену и гласом надјачао хук реке  међу тесницима  клисуре:

- Збогом брвна, оморике и врљике...! Збогом... 

Пријате тестирали издржљивост ћуприје Пријате тестирали издржљивост ћуприје (foto: Студио ТАГ Ужице)

У трену је Дарко премотао филм злопаћења  сељака и ћуди гороломне реке, десне притоке Златарског језера, што ваља кладе и камење, купећи воду Јавора и Чемернице. У памћење се урезали чобански несташлуци, купање оваца, први завеслаји у „округлом“ виру, одласци на игранке и сабор на Крсту, па код Вељка у Задругу. И онај лелек  у клисури и потрага за утопљеником , који се, по повракту са сахране, ухватио коњу за реп...

Река је на Броду пре неколико година оборила средњи стуб Река је на Броду пре неколико година оборила средњи стуб

- На Броду, неколико стотина метара испод засеока Вуковићи, било је неколико ћуприја од тесаних брвана: најпре  са стене изнад вира, па она на три бетонска стуба, подигнута залагањем Благоја Топаловића и месне заједнице. Пре неку годину, кад пуче снег у Јавору,  река поткопа и обори средњи стуб, мештани су се довијали  да обореним смрчама замене трула  брвна... До комшија преко реке морало се около, 5о киломатара преко Божетића, Вароши, Кокиног Брода, Ојковице – прича Дарко док крај студенца, изнад  вира и брзака,  уз чашицу, наздрављамо за дуги век ћуприје и сигурне преласке.

Први радови у дворишту куће неколико стотина метара изнад реке Први радови у дворишту куће неколико стотина метара изнад реке (foto: Приватна архива)

Сатима Дарку сан на очи није долазио,  два села без ћуприје била била су  ноћна мора. Нико да окрене главу на завичајну муку: узаклуд је мољакати власт у Новој Вароши, засеоци су проређени...

- Кад смо летос дошли у Дебељу, рекла сам Дарку: „Не враћамо се у Немачку док не саградимо мост!“ - прича супруга Цмиљка (63), десна рука у радовима. - У приколици „опел астре“ довлачили  смо металне елементе – профиле и решетке за патос, пред кућом су вариоци склапали конструкцију од 13 метара. Помогли су нам комшије Братислав и Милорад Вуковић, Радомир Нјемчевић и Јеремија Симеуновић, као и Горан и Марко  Матијевић у најтежем делу посла - да се низ стрмину до Брода спусти мост уз помоћ камиона „десетке“, па онда  само  сајлама и на  руке...

Најтежи посао био је спустити мост низ стрмину, сајлама и рукама Најтежи посао био је спустити мост низ стрмину, сајлама и рукама

Цмиљка први пут открива да јој је  била жеља да се мост подигне у част покојног свекра Немање, изузетног човека, како каже. Подсећа и да ће идућег лета овамо из Ингелхајма у Немачкој, где је Дарко радио као возач аутобуса, стићи њихова чељад: син Игор са супругом Јасммином и сином Миланом и ћерка Гордана са мужем Акселом и децом Хеленом и Грегором.

Лепота, брзаци и вирови ћудљиве Тисовице Лепота, брзаци и вирови ћудљиве Тисовице

Рај нетакнуте природе    

- Најлепши одмор је овде, крај Тисовице. Ове врлети и клисуру не бих дао за читав Колорадо?! - каже Дарко, надајући се да  ће дрвосече  просећи  булдожером пут кроз државну шуму до ћуприје, а да ће на трудовачкој  страни мобом  прокрчити зарасле стазе, како би ћуприја и рај нетакнуте природе  били доспупни камперима, пецарошима, дрвосечама...

Кућа Вуковића у Дебељи оживи лети Кућа Вуковића у Дебељи оживи лети

Труле греде, нема ограде  

Још неколико ћуприја на Тисовици чека неимаре, дародавце, инспекторе...Несигурне су за прелазе и опасности вребају намернике.

Одавно су пала брвна Кезове ћуприје испод засеока Џекулићи, између Горњег Трудова и Дебеље. Mештани  подсећају да на  месту званом  Прогон, од Горњег Трудова према Божетићима,  треба мењати отруле даске ћуприје на металним носачима. 

Шеовића  ћуприја, на путу од Врела  у Штиткову преко Палежа до Боровите Главице - одслужила је своје. Греде су труле, ограда се љуља, а кроз  под сваког дана може да пропадне неко од мештана, чобана, пролазника... Недавно је, у невољи,  крпљен  дашчицама и окорцима?!

Иако је саграђен пре 25  година, бетонски мост на путу Нова Варош – Штитково – Ивањица, код Калајитске воденице, још нема  ограду (која труне негде испод стреха у Врелу)??! Ово је главни друмски мост на целом току реке од Јавора до Смудинога (уз онај прелаз од цеви, у горњем току). 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.