Жале за угашеним школама

novosti.rs (Е. В. Н.) 16. август 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Различите реакције у градовима у којима је угашено 14 образовних установа, а формирано седам нових. Део просветара, посебно запослене у администрацији, брине да ће постати технолошки вишак.

Бивши ђаци 14 средњих школа које су угашене су сентиментални, а део запослених забринут је за своју егзистенцију. Иако је најављено да ће већина просветара угашених школа прећи на радна места у седам новооснованих школа, неко ће ипак остати технолошки вишак. Јер, суштина рационалнизације мреже школа и јесте уштеда.

Са највише емоција вест о гашењу школа примили су у Новој Вароши, где више не постоји Гимназија "Пиво Караматијевић".

Председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић каже да локална самоуправа ту није могла ништа да учини упркос свим напорима које су чинили. Он тврди и да нико од запослених професора, административних радника и помоћног особља неће остати без посла.

- Влада је донела одлуку да свака средња школа која нема минимум 12 одељења мора да се споји са неком другом средњом школом. То је случај и са нашом гимназијом, која је имала осам одељења и Техничком школом, у којој је било једно одељење више - наглашава Васиљевић.

Оваква одлука државе забринула је грађане у Новој Вароши, али ипак сматрају да је кључ проблема у покретању индустрије и скидању катанаца са некадашњих фабрика.

- Сви одоше у веће градове - каже шездесетогодишњи Марко и подсећа да су некада успешно радиле фабрике попут "Инове", "Обућаре", "Слоге" и да сада на њима врата закључана.

- Знам да је узрок недовољан број ђака, али вест да Гимназија "Пиво Караматијевић" у Новој Вароши више неће постојати потпуно ме је поразила - каже Јелена Поповић (46). - Са поносом сам говорила, а и говорићу да сам била ђак нововарошке гимназије, јер та чињеница има своју "тежину". Имала је углед широм бивше Југославије и изнедрила је стотине угледних интелектуалаца. Не кажем да и нова Средња школа неће бити таква, јер ће професори који су увек били њен важан део, надам се, и даље предавати.

У бабушничкој Техничкој школи, која је основана 1961, и Гимназији "Вук Караџић", јуче нико није могао да коментарише спајање ових школа од 1. септембра. Незванично од појединих професора у овим школама сазнајемо да ће спајањем бити технолошких вишкова међу просветарима, али и међу администрацијом.

Новине очекују и ђаке у Нишу, где се спајају Техничка школа "12. фебруар" и Прва техничка школа "Милутин Миланковић". И у Куршумлији се спајају Гимназија у Подујеву и Гимназија у Куршумлији, а такође се спајају Техничка школа и Економска, док се у Бабушници спајају Гимназија и Техничка школа.

Драган Гејо, начелника Школске управе у Нишу, која покрива три округа, каже да родитељи не треба да брину јер образовни профили која су деца уписала остају.

- Ово само значи један директор, један секретар, један школски одбор, и технолошки вишкови код ваннаставног особља, али и за то постоји решење - каже начелник Школске управе у Нишу.

Сазнајемо да досадашњи директор школе Милутин Миланковић то више није, в. д. директора нове школе биће Снежана Живковић, досадашњи директор школе "12. фебруар". Школе које се спајају користиле су исте зграде тако да неће бити вишак простора, а спајањем је обухваћено око 2.000 ученика.

Недостаје расправа 

Рационализација мреже школа је неопходна и идеја, у суштини, није лоша, али просветним радницима смета изненадност тог предлога и недостатак расправе на ту тему - каже Милан Јевтић, потпредседник крагујевачког одбора Уније синдиката просветних радника Србије. - Примера ради, спајањем Политехничке и Друге техничке школе у Крагујевцу добили смо највећу школу у Србији, са око 2.000 ученика, а планом је предвиђено ангажовање око 200 професора. Родитељи се с правом питају да ли ће професори, у том случају, моћи да брину о сваком ученику.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.