Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић победници 8. Сабора

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. јул 2018. године Друштво Златарфест Коментари

Прво место на Сабору – Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић  (фото: Д. Гагричић) Прво место на Сабору – Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић (фото: Д. Гагричић)

Надметало се 23 певачка пара из Нове Вароши, Чајетине, Ариља и Прибоја Посетиоци затечени наступом учесника „Школе певања из вика“, па нису штедели аплаузе.

Песмом „Нема брата док не роди мајка“ Миломир Стаматовић из Буковика и Милутин Гујаничић из Нове Вароши победили су на Осмом великом сабору традиционалног певања из вика, одржаном 27. јула у Дому културе.

Прво место на Сабору, Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић Прво место на Сабору, Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић

Друго место у најјачој, мушкој конкуренцији (11 парова), освојили су Мирољуб Ракетић и Драган Милошевић, а за треће место награђена су два певачка пара: Радован Јанковић – Милан Милошевић и Александар Петронијевић - Љубодраг Луковић.

Радојица Перишић, председник Друштва, уручио је награде Радојица Перишић, председник Друштва, уручио је награде

Осми сабор у организацији нововарошког Друштва за неговање традиционалног певања из вика, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Нова Варош, окупио је и чуваре традиције из околних општина Чајетине, Ариља, Прибоја.

Занела их песма, Милојко и Стојан Удовичић из Стубла на Златибору Занела их песма, Милојко и Стојан Удовичић из Стубла на Златибору

Према оцени жирија, у конкуренцији женских певачких парова прво место заузеле су Драга Милићевић и Томка Пауновић испред Петкане Јовановић и Добриле Ковачевић и Здравке Савић и Вере Матијевић.

Ливадама цвеће вене, Драган Милошевић из Дражевића и Драгица Жунић из Ариља Ливадама цвеће вене, Драган Милошевић из Дражевића и Драгица Жунић из Ариља

Међу шест мешовитих (женско-мушких) парова прва награда припала је Радовану Јанковићу и Томки Пауновић, док су друго место заузела два пара – Драгица Жунић и Драган Милошевић и брат и сестра Миломир Стаматовић и Миљка Браловић, а треће место жири је доделио Драгици Жунић и Раденку Гордићу.

Занемела дворана, полазнице Школе певања из вика Занемела дворана, полазнице Школе певања из вика

У подмлатку певача иѕ вика поредак је: браћа Павле и Огњен Илић, брат и сестра Страхиња и Сара Цвијетић и Марко и Милош Недић.

 У жирију Сабора били су др Димитрије Големовић и др Сања Радиновић, етномузиколози и профсори Факултета музичке уметности у Београду и Милољуб Шаковић, један од најпознатијих извођача песама из вика. Оцењивали су, према пропозицијама, умешност и лепоту певања, али и укупан утисак који певач остави на сцени (одевање у народну ношњу, став при интерпретацији), али и изворност и избор песме са старих народних сабора. 

Чувају песму од заборава, Мирослав Василић из  Ојковице и Радојко Матијевић из Вилова Чувају песму од заборава, Мирослав Василић из Ојковице и Радојко Матијевић из Вилова

Најуспешнији учесници 8. Сабора награђени су рукотворинама – везеним кошуљама, чарапама, медаљама и похвалама.Програм су водиле Александра Тодоровић и Анка Перишић, а Сабор је отворио трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића.

Школа певања из вика 

Учесници „Школе певања из вика“ из Београда, Горњег Милановца, Новог Сада, Криве Реке и других места Србије, дошли су у Нову Варош да уче на извору песме, а својим наступом у Дому културе – задивили су публику и побрали аплаузе. Показали су шта су, уз тандем етномзиколога и локалних певача инструктора, научили за пет дана, али и раскошан таленат и мали део богатог репертоара из својих средина, етно-група и школа певања.

Очарани дочеком домаћина, обећали су долазак и идуће године, када Друштво за неговање традиционалног певања из вика, уз подршку Министарства културе, наставља ову важну активност.

Похвале публици и организаторима 

- Ретки су фестивали који негују најстарије облике певања, а имају толико посетилаца - нагласио је, поред осталог, председник жирија др Димитрије Големовић, уз похвале организаторима Сабора, али и за отварање школе певања.

Жири - етномузиколози др Димитрије Големовић, др Сања Радиновић и певач Милољуб Шаковић Жири - етномузиколози др Димитрије Големовић, др Сања Радиновић и певач Милољуб Шаковић

- Велико је задовољство имати младе међу полазницима. Они су савладали основе певања из вика, уз спретност у учењу. С друге стране, предавачи су показали приљежност песми. Догодине ће полазници, сигуран сам, певати лепше и тачније. Ово мора постати традиција, у школу треба укључити и младе певаче краја...

Најмлађи певачи, Милош и Марко Недић Најмлађи певачи, Милош и Марко Недић

Подсећајући да је жири био објективан, ни по бабу, ни по стричевима, Големовић је рекао да они које су сцена и трема пресекли не треба да се обесхрабре, већ да наставе са неговањем старинске песме и наступима на смотрама. 

Награђени  чувари наслеђа предака на 8.Сабору певања из вика Награђени чувари наслеђа предака на 8. Сабору певања из вика

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.