Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић победници 8. Сабора

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) Друштво Златарфест Коментари

Прво место на Сабору – Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић  (фото: Д. Гагричић) Прво место на Сабору – Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић (фото: Д. Гагричић)

Надметало се 23 певачка пара из Нове Вароши, Чајетине, Ариља и Прибоја Посетиоци затечени наступом учесника „Школе певања из вика“, па нису штедели аплаузе.

Песмом „Нема брата док не роди мајка“ Миломир Стаматовић из Буковика и Милутин Гујаничић из Нове Вароши победили су на Осмом великом сабору традиционалног певања из вика, одржаном 27. јула у Дому културе.

Прво место на Сабору, Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић Прво место на Сабору, Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић

Друго место у најјачој, мушкој конкуренцији (11 парова), освојили су Мирољуб Ракетић и Драган Милошевић, а за треће место награђена су два певачка пара: Радован Јанковић – Милан Милошевић и Александар Петронијевић - Љубодраг Луковић.

Радојица Перишић, председник Друштва, уручио је награде Радојица Перишић, председник Друштва, уручио је награде

Осми сабор у организацији нововарошког Друштва за неговање традиционалног певања из вика, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Нова Варош, окупио је и чуваре традиције из околних општина Чајетине, Ариља, Прибоја.

Занела их песма, Милојко и Стојан Удовичић из Стубла на Златибору Занела их песма, Милојко и Стојан Удовичић из Стубла на Златибору

Према оцени жирија, у конкуренцији женских певачких парова прво место заузеле су Драга Милићевић и Томка Пауновић испред Петкане Јовановић и Добриле Ковачевић и Здравке Савић и Вере Матијевић.

Ливадама цвеће вене, Драган Милошевић из Дражевића и Драгица Жунић из Ариља Ливадама цвеће вене, Драган Милошевић из Дражевића и Драгица Жунић из Ариља

Међу шест мешовитих (женско-мушких) парова прва награда припала је Радовану Јанковићу и Томки Пауновић, док су друго место заузела два пара – Драгица Жунић и Драган Милошевић и брат и сестра Миломир Стаматовић и Миљка Браловић, а треће место жири је доделио Драгици Жунић и Раденку Гордићу.

Занемела дворана, полазнице Школе певања из вика Занемела дворана, полазнице Школе певања из вика

У подмлатку певача иѕ вика поредак је: браћа Павле и Огњен Илић, брат и сестра Страхиња и Сара Цвијетић и Марко и Милош Недић.

 У жирију Сабора били су др Димитрије Големовић и др Сања Радиновић, етномузиколози и профсори Факултета музичке уметности у Београду и Милољуб Шаковић, један од најпознатијих извођача песама из вика. Оцењивали су, према пропозицијама, умешност и лепоту певања, али и укупан утисак који певач остави на сцени (одевање у народну ношњу, став при интерпретацији), али и изворност и избор песме са старих народних сабора. 

Чувају песму од заборава, Мирослав Василић из  Ојковице и Радојко Матијевић из Вилова Чувају песму од заборава, Мирослав Василић из Ојковице и Радојко Матијевић из Вилова

Најуспешнији учесници 8. Сабора награђени су рукотворинама – везеним кошуљама, чарапама, медаљама и похвалама.Програм су водиле Александра Тодоровић и Анка Перишић, а Сабор је отворио трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића.

Школа певања из вика 

Учесници „Школе певања из вика“ из Београда, Горњег Милановца, Новог Сада, Криве Реке и других места Србије, дошли су у Нову Варош да уче на извору песме, а својим наступом у Дому културе – задивили су публику и побрали аплаузе. Показали су шта су, уз тандем етномзиколога и локалних певача инструктора, научили за пет дана, али и раскошан таленат и мали део богатог репертоара из својих средина, етно-група и школа певања.

Очарани дочеком домаћина, обећали су долазак и идуће године, када Друштво за неговање традиционалног певања из вика, уз подршку Министарства културе, наставља ову важну активност.

Похвале публици и организаторима 

- Ретки су фестивали који негују најстарије облике певања, а имају толико посетилаца - нагласио је, поред осталог, председник жирија др Димитрије Големовић, уз похвале организаторима Сабора, али и за отварање школе певања.

Жири - етномузиколози др Димитрије Големовић, др Сања Радиновић и певач Милољуб Шаковић Жири - етномузиколози др Димитрије Големовић, др Сања Радиновић и певач Милољуб Шаковић

- Велико је задовољство имати младе међу полазницима. Они су савладали основе певања из вика, уз спретност у учењу. С друге стране, предавачи су показали приљежност песми. Догодине ће полазници, сигуран сам, певати лепше и тачније. Ово мора постати традиција, у школу треба укључити и младе певаче краја...

Најмлађи певачи, Милош и Марко Недић Најмлађи певачи, Милош и Марко Недић

Подсећајући да је жири био објективан, ни по бабу, ни по стричевима, Големовић је рекао да они које су сцена и трема пресекли не треба да се обесхрабре, већ да наставе са неговањем старинске песме и наступима на смотрама. 

Награђени  чувари наслеђа предака на 8.Сабору певања из вика Награђени чувари наслеђа предака на 8. Сабору певања из вика


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.