Уче на извору песме

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 23. јул 2018. године Друштво Златарфест Коментари

Песма из свег  гласа – чланови КУД „Шумадија“ из Горњег Милановца (Фото: Д. Гагричић) Песма из свег гласа – чланови КУД „Шумадија“ из Горњег Милановца (Фото: Д. Гагричић)

Полазници „Школа певања из вика“ чланови етно група или ђаци и студенти музичких школа. Осми велики сабор традиционалног певања из вика одржаће се 27. јула

У  малој сали Дома културе у понедељак је почела с  радом „Школа певања из вика“ у организацији Друштва за неговање традиционалног певања из вика из Нове Вароши.  

Полазници  су  ученици и студенти, чланови културно-уметничких друштава и  етно-група или музичких школа из више места Србије. Старом певању подучавају их  доктори  етномузикологије Димитрије Големовић и Сања Радиновић, професори на Факултету за музичке уметности у Београду и певачи Друштва који су прошлог лета на курсу певања из вика  стекли дипломе инструктора.

За песму треба љубав, добро ухо и приљежност – др Димитрије Големовић на првом часу Школе За песму треба љубав, добро ухо и приљежност, др Димитрије Големовић на првом часу Школе

Подсећајући  да је певање  из вика у западној Србији најбоље очувано  у пределима између Златара и Муртенице, председник Друштва Радојиша Перишић  рекао је да су најважнији задаци Друштва, у првом реду да се сачувају песме и традиција, да певање остане живо и иза садашњих генерација.

Др Димитрије Големовић је, предочавајући полазницима методолошки поступак, на првом чесму рекао да за песму треба љубав, добро ухо и приљежност. Полазници су дошли да уче на извору песме и  стечено знање треба да пренесу у своје средине -  нагласио је он,  најављујући за идућу годину приручник са снимцима извођења песама.

Наступиће на Осмом сабору певања из вика – полазнице београдске школе традиционалног певања Наступиће на Осмом сабору певања из вика, полазнице београдске школе традиционалног певања

Неки од полазника „Школе певања из вика“ наступиће и на Осмом великом сабору традиционалног певања из вика, који се одржава   27. јула и то у ревијалном делу, са  песмама које изводе у својим друштвима и школама.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.