Споменице за неговање културе сећања и памћења

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 16. јул 2018. године Друштво Коментари

Прецима се одужују помињањем и памћењем- Маријана Ђокић, Радивоје Бојовић и Бошко Копуновић Прецима се одужују помињањем и памћењем- Маријана Ђокић, Радивоје Бојовић и Бошко Копуновић (foto: Д. Гагричић)

На светковини „Војводи у част“ признања уручена Радивоју Бојовићу, кустосу из Чачка, Бошку Копуновићу, публицисти из Ужица и Маријани Ђокић, руководиоцу одељења за развој Општине Нова Варош.

На свечаности „Војводи у част“ на градском тргу   уручене су Споменице  Републичког  одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920.године  из Београда, које   се додељују поводом годишњица Великог рата.

Добили су их Радивоје Бојовић, из Чачка – кустос и музејски саветник Народног музеја, за посебан допринос у сабирању,  проучавању и презентацији историјске грађе о  животном и ратничком путу војводе Петра Бојовића, Бошко Копуновић,    из Ужица  –   публициста,  за прегалаштво и истраживачки рад  прошлости јаворског краја и Маријана Ђокић, из Нове Вароши –   руководилац Одељења за економски развој општине, за  подршку иницијативама Удружења потомака ратника и ангажовање у реализацији програма одуживања дуга прецима.

Овим чином Удружење потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“ из Нове Вароши наставља  праксу  доделе признања, као знак захвалности  за   допринос у неговању традиција ослободилачких ратова. Поред награда добитницима,  којима се колико-толико одужује за  труд у  осветљавању прошлости и неговању  културе сећања и памћења, ово је подстицај и охрабрење за  друге.

Бојовић је аутор више изложби, радова и саопштења на научним скуповима, публикација и каталога, осветљавајући дело скрајнутог и заборављеног војсковође. Захваљујући трагалачком и стваралачком нерву  и рударској издржљивости,  Радивоје је у Народном музеју у Чачку  2008. године приредио  изложбу „Војвода Петар  Бојовић – живот  и победе“, која је обишла Србију. Поред експоната што их  је сакупио чачански Музеј, Бојовић је показао које драгоцености, сведочанства и документа  чувају и друге установе за заштиту баштине, али и приватне збирке. Учествао је у раду тима стручњака за припрему изложбе „Знамења славе и части“ - о ордењима војводе Бојовића.

Неуморно настављајући трагање за сведочанствима времена, Бојовић се радо одазива на позиве из Нове Вароши, где је приређено неколико изложби. 

Уз ишчитавање књига староставних, Копуновић.  годинама табана  по гробаљима  и црквинама под Јавором и Чемерницом, у врзинама и под маховином и лишајевима открива камене чуваре завичајне историје. Од зуба времена и заборава  отима епитафе, поруке предака  и трагове  о бунџијама, устаницима, комитама, добровољцима, Солунцима,  те судбинама и страдању народа на „старој граници“ и старовлашкој ветрометини. Драгоцене записе Копуновић ниже у ревији „Савиндан“ и богати сазнања о прошлости нашег краја, у  нади да ће их сабрати међу корице књиге.

Признања  за   допринос у неговању традиција ослободилачких ратова уручио је Милан Бјелић, председник Удружења потомака ратника Признања за допринос у неговању традиција ослободилачких ратова уручио је Милан Бјелић, председник Удружења потомака ратника

Нама у Удржењу је Маријанино залагање, истакнуто је у образложењу,  било ветар у леђа и  помогло да се сломе бирократске баријере и прихвати наш дугогодишњи захтев да брига о  чувању и презентације  баштине, те повратак коренима и традицији и другим видовима духовне обнове не могу бити ствар ентузијаста, већ установа  културе и  заштите баштине, које су на народној грбачи. Своје опредељење за традицоналне вредности српског рода  и упознавање младих са прошлошћу, Маријана је показала последњих година  инсистирајући на ширем спектру  културно-уметничких програма у обележавању историјских међаша, али  и оживњавању рада Завичајног музеја и обогаћивања поставки. Удружење потомака ратника је почаствовано што има тако срчаног сарадника и тумача става да ћемо се прецима најбоље одужити помињањем и памћењем.

Споменице  је добитницима уручио Милан  Бјелић,  председник Удружења, а захвалио се Радивоје Бојовић, пожелевши у завичају предака једну брвнару у којој би сређивао богату  историјску грађу о славном војводи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.