Гром Оташевићима убио 26 оваца

ppmedia.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Муња спржила стадо: Прекључе у Брезнима (Фото: М. Коленовић)

Пензионерима Милу (66) и Ружици (64) Оташевић гром је у Брезнима убио 26 оваца из стада, у страховитом невремену које је пре два дана захватило села на левој обали Увца, низводно од бране у Радоњи, уз границу између прибојске и нововарошке општине.

Оташевићи живе у Новој Вароши, где у градском насељу Вионик имају кућу, а током лета бораве на породичном имању у Брезнима код Прибоја. Немају своје стоке, па за новчану накнаду на свом имању чувају туђе овце у периоду од почетка маја до половине октобра, након чега их враћају власницима.

Несреће се догодила у четвртак око 18.15 сати, а само пуким случајем Миле и Ружица су избегли удар грома, а сачували су и мањи део стада. Оташевићи су овог пролећа на испашу узели 39 оваца.

-Тамни облаци најављивали су невреме, па је Ружица је отишла кући да намири свиње а ја сам потерао овце на воду, да их напојим пре кише и затворим. Док сам петљао око жице на електричној чобаници део стада се склонио испод оближњег бора, на око двадесетак метара од мене. Одједном ударио је гром, а призор који сам видео памтићу цео живот – прича Миле, видно потресен .

– Обасјала ме нека чудна светлост, „горео“ сам као у ватри, а гром је овце „бацао“ увис, метар-два од земље. Ништа слично нисам видео у животу. Жао ми оваца као да су ми род рођени. На срећу, преосталих 13 брава избегло је злу судбину. Мало су заостале за главнином стада и то им је сачувало главу- прича кроз сузе овај вредни домаћин.

У тренутку удара грома Ружица је била у кући.

-Гром је ударио у забран изнад, а прасак је био страховит. Трагедија је ово велика, али најважније да је Миле сачувао живу главу. Њему је ипак најтеже, пазио је овце боље него себе. На срећу нису ми ту били унуци. На бор у који је ударио гром често каче таблу и обруч и играју кошарку- каже Ружица.

У Брезнима, на пространим пашњацима пема Рутошима, све је мање стада, а Миле и Ружица су једни од последњих чобана. Прве овце су узели на пашу пре деценију и по када су остали без посла и имали су их по 90 у стаду. Пре пар година су отишли у пензију, али се и даље лети баве овчарством које им је додатни извор прихода.

-Долазила је полиција и направила записник. У стаду које је убио гром седам оваца је било Радојка Раковића, Милован Оташевић је имао шест, а Момир Ракетић пет, страдала су и четири брава Мирослава Перовића, два Виде Нијемчевић, као и по једна овца Мића Оташевића и Драгана Бјелића – кажу Миле и Ружица Оташевић.

Извор: Варошке новине Жељко Дулановић


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.