Седми „Сусрети златарских села“

zlatarinfo.rs 18. јун 2018. године Друштво Коментари

Чувају традицију чобанских вештина - такмичење на вису Џаде Чувају традицију чобанских вештина - такмичење на вису Џаде (foto: Д. Гагричић)

У Мушковини на Ивањдан надметање у старим чобанским вештинама и такмичење рабаџија. Домаћини село Дрмановићи и СЗТР „Маја“ Александра Ботића.

Седми „Сусрети златарских села“ одржаће се на  Ивањдан, на вису Џаде,  у Мушковини, на   раскрсници златарских путева и некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија.

Екипе села  надметаће се  у старим чобанским вештинама –  бацању камена с рамена, вучењу кличка,  трчању и  скоку у даљ , а одмериће снагу  и  спретност  у  стругању балвана, надвлачењу конопца , малом фудбалу и одбојци

По пети пут такмичиће се рабаџије Златара, Босања и околних планина у извлачењу трупца воловском запрегом. За власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Посебно интресовање за такмичење рабаџија

Такмичење  почиње у суботу, 7. јула,  у 9 сати, а учеснике и посетиоце забављаће трубачки оркестар.

Домаћин седмих  „Сусрета  златарских села“  су село Дрмановићи и Самаостална занатска трговинска радња Маја Александра Ботића.

Побеђују јачина мишића, спретност и слога екипа

На састанку Организационог одбора (председник Гроздимир Грбовић), одржаном у уторак, 18. јуна,  истакнуто је да се за наметања пријавило девет сеоских екипа и договорено је уређење спортских терена и обезбеђење више паркинг места дуж  асфалтног пута за Мушковину, као и  поред игралишта.

Susret zlatarskih sela na visu Dzade

Сусрети се,  иначе, одржавају под геслом „Ој, планино, моја мила, ти си мене одгајила“   и  постали су традиционални. Позиви су, поред такмичара и рабаџија, упућени гостима,  љубитељима  природе и поштоваоцима села и традиције,  као и берачима гљива и лековитог биља.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.