Одзвонило бесплатним техничким прегледима

ppmedia.rs 18. јун 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Одзвонило је бесплатним техничким прегледима и регистрацији возила „на црно“ без одласка на линију провере исправности возила! Минималну цену контроле на каналу, процениће Министарство трговине, а засад постоји предлог да тај преглед кошта од 3.000 до 4.700 динара. Ово су најважније новине „Правилника о вршењу техничког прегледа возила“ који ступа на снагу 5. јула ове године.

Фотографисање возила на линији техничког прегледа, који предвиђа пет обавезних фотографија и вођење евиденције враћених возила је у суштини најважнији резултат који очекујемо од примене новог Правилника – каже, за „Новости“, Владимир Маринковић, председник УО Националне асоцијације техничких прегледа (НАТЕП). – Тачно је прописан поступак и време трајања провере исправности возила.

Према његовим речима, одредбама Закона о безбедности саобраћаја на путевима предвиђено је да Влада Србије, односно Министарство трговине, одређује најнижу и највишу цену услуге техничког прегледа на предлог Министарства унутрашњих послова Србије.

– Са наше стране, а притом мислим на сва удружења техничких прегледа Србије (НАТЕП, УОТП и АТПВ), ми смо наш предлог цена послали МУП Србије са образложењем, прецизном рачуницом колико би та услуга морала да кошта – наглашава Маринковић.

У том предлогу, цена техничког прегледа за путнички аутомобил би се кретала од 3.000 до 4.700 динара. У удружењима техничких прегледа, верују да ће Министарство трговине сигурно прописати минималну цену али да би било и најбоље да све тржиште регулише.

Tehnički pregled vozila

Извесно је, међутим, да ће сада бити заказивања техничких прегледа јер ће бити потребно најмање 35 минута контроле по возилу. Контрола возила се, у суштини, не мења. И даље ће се проверавати кочнице, физичко стање возила, управљачки систем, стакла… На листи прегледа биће и стање каросерије возила.

– Нико неће бити враћен са техничког прегледа због, како се то каже, „тачкица рђе“ – објашњава Маринковић. – Неће, међутим, моћи да пролазе возила са 15 до 20 одсто трулежи, као до сада.

Најважније је, слажу се сви, од представника Удружења техничких прегледа до возача да се уведе ред у ову област и да нам се на друмовима нађу технички исправна возила која не угрожавају безбедност у саобраћају.

Загађивачима рок три године 

На техничким прегледима убудуће ће се мерити и количина издувних гасова, али ће сви они који буду премашили задате норме које возило има у тренутку када је направљено, бити о томе само обавештени.

– Њима ће се дати рок од три године да своје возило доведе у оквир задатих норми било да уграде или замене катализаторе, филтере – објашњава Маринковић.

Извор: Вечерње новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.