Свиње орале по малињацима

novosti.rs ( A. Ровчанин ) 11. мај 2018. године Друштво Коментари

Дворишта преорана до кућних прагова Фото А. Ровчанин Дворишта преорана до кућних прагова Фото А. Ровчанин

Мештани нововарошких села на муци због дивљачи која ровари по имањима.

У многим  планинским селима и засеоцима нововарошке општине мештани овог пролећа нису морали да покрећу тракторе и угоне плугове у своја имања јер су их зимус уместо њих “узорале” дивље свиње. Крда која у потрази за храном силазе у села преорала су пашњаке и уништила малињаке, па власници имања прете тужбама и траже од ловаца да их заштите.

Велику штету крда су направила у засеоку Василићи, дивљач чини зулум и у Виловима, Дражевићима, Брду. У Горњим и Доњим Василићима са двадесетак кућа први пут ове зиме није било сталних житеља па су дивље свиње залазиле и у дворишта.

- Изровале су све до самог кућног прага, а ровале су и у пчелињаку, па је права срећа да нису испревртале и поломиле кошнице. Џаба што смо годинама бранили имања да не зарасту у трње - каже Милун Василић.

Свиње

Дивље свиње су направиле штету и њиховом комшији Радојици Куртићу. На имању на десној обали Златарског језера Радојица и његова супруга Магда бораве од пролећа до касне јесени, а гаје две краве и 5-6 оваца.

- Провалиле су жицу од чобанице и изровале скоро два хектара ливаде према језеру. Покушао сам да изровано подрљам трњем и тако вратим бусење, али слаба вајда. Бојим се да ћу морати да докупљујем сено како бих прехранио стоку. Сваке зиме иста прича, само што су ми пре неколико година ловци купили семе за траву како би надокнадили штету - каже Куртић.

У Удружењу ловаца “Козомор” кажу да ће њихова комисија обићи све парцеле на којима је пријављена штета како би утврдила да ли су предузете све мере заштите. О евентуалној надокнади штете одлучиће Управни одбор удружења.

- Мештани су обавезни да организују заштиту и чување своје имовине од дивљачи, на начин који су прописали правилник и Закон о ловству, а постављање електроограда, коришћење видљивих плашила, светлосних и звучних уређаја и везивање паса поред усева само су неке од мера заштите. На то их сваког пролећа уредно упозоравамо - каже управник ловишта Мирко Рољевић.

Проблем и на Златару 

Штету трпе и у засеоцима на падинама Златара. Мештани кажу да крда дивљих свиња у забране упадају ноћу, а не плаше се ни сеоских паса.

Процена је да у ловишту “Златар”, које захвата делове општине ван два специјална резервата, има око 150 дивљих свиња, које у потрази за храном крстаре планином и праве штету мештанима. Како би их одвратили од уласка у приватне поседе, ловци им у шуми на хранилиште износе кукуруз, што нажалост није довољно.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.