На Новосадском сајму хиљаду и по излагача из 30 земаља

politika.rs 03. мај 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Трактор "беларус" на Сајму (Фото Јутјуб)

Овогодишњи сајам обележиће Национална изложба стоке, Изложба пољопривредне механизације, десет колективних изложби, изложба органске хране и производа са ознаком географског порекла, више до 50 стручних и пословних скупова

На Новосадском сајму ће од 15. до 21. маја бити одржан 85. Међународни пољопривредни сајам на коме ће се представити 1.500 излагача из укупно 30 земаља, укључујући и Србију, најављено је на данашњој конференцији у Београду.

Како је речено, овогодишњи сајам обележиће Национална изложба стоке, Изложба пољопривредне механизације, десет колективних изложби, изложба органске хране и производа са ознаком географског порекла, више до 50 стручних и пословних скупова, поклон игра за посетиоце...

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је навео да ће се ове године на сајму представити Француска, Аустрија, Холандија, Шпанија, Италија, Израел, Тунис, Босна и Херцеговина...

Он се захвалио Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које, додао је, годинама уназад подржава све активности у вези са Међународним пољопривредним сајмом.

Један од заштитних знакова тог сајма је поклон игра за посетиоце са купљеним улазницама, а Цветковић каже да ће ове године два срећна добитника са сајма отићи са трактором, а један са ротофрезом.

Реч је о тракторима „беларус 622” и „Џон Дир 5045 д” и ротофрези „хисарлар”, а како је најављено, током сајма ће 18. и 19. маја бити одржан и Пролећни фестивал вина на којем ће око 100 излагача промовисати најквалитетнија вина и ракије са ових простора.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић је рекао да ће се то министарство на сајму традиционално представити на свом штанду у „Мастер” хали Новосадског сајма.

„Годинама уназад смо на том истом месту и сваке године са великим задовољством пружамо јасну и недвосмислену подршку сајму који је бренд не само Новог Сада, већ и Србије”, рекао је он.

Како је истакао, Министарство пољопривреде ће у циљу повећања конкурентности организовати изложбу „Квалитет више” која ће се, додао је, ове године реализовати на већој површини у хали 6 Новосадског сајма.

„На једном месту представиће се производи са датом вредношћу, органски производи и производи са ознакама географског порекла”, навео је Радошевић.

Он је, између осталог, најавио да ће 17. маја у Конгресном центру „Мастер” бити одржана радионица „ИПАРД - искуства и могућности” и изразио очекивање да ће та радионица изазвати велику пажњу наших пољопривредника.

Ове године земља пријатељ Међународног пољопривредног сајма је Француска, а економски саветник у Амбасади Француске у Србији Жан Пјер Гасто је изразио задовољство због тога јер је, како каже, Међународни сајам пољопривреде један од највећих догађаја у области пољопровреде у региону.

На конференцији је речено и да ће, када је реч о механизацији, најскупљи експонат на сајму бити самоходна вадилица шећерне репе „холмер” Т4-40 која кошта око 600.000 евра, док ће најскупљи међу тракторима бити гусеничар „Џон Дир 8345 РТ” који ће заинтересовани моћи да купе за 300.000 евра.

Извор/ Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.