На Новосадском сајму хиљаду и по излагача из 30 земаља

politika.rs Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Трактор "беларус" на Сајму (Фото Јутјуб)

Овогодишњи сајам обележиће Национална изложба стоке, Изложба пољопривредне механизације, десет колективних изложби, изложба органске хране и производа са ознаком географског порекла, више до 50 стручних и пословних скупова

На Новосадском сајму ће од 15. до 21. маја бити одржан 85. Међународни пољопривредни сајам на коме ће се представити 1.500 излагача из укупно 30 земаља, укључујући и Србију, најављено је на данашњој конференцији у Београду.

Како је речено, овогодишњи сајам обележиће Национална изложба стоке, Изложба пољопривредне механизације, десет колективних изложби, изложба органске хране и производа са ознаком географског порекла, више до 50 стручних и пословних скупова, поклон игра за посетиоце...

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је навео да ће се ове године на сајму представити Француска, Аустрија, Холандија, Шпанија, Италија, Израел, Тунис, Босна и Херцеговина...

Он се захвалио Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које, додао је, годинама уназад подржава све активности у вези са Међународним пољопривредним сајмом.

Један од заштитних знакова тог сајма је поклон игра за посетиоце са купљеним улазницама, а Цветковић каже да ће ове године два срећна добитника са сајма отићи са трактором, а један са ротофрезом.

Реч је о тракторима „беларус 622” и „Џон Дир 5045 д” и ротофрези „хисарлар”, а како је најављено, током сајма ће 18. и 19. маја бити одржан и Пролећни фестивал вина на којем ће око 100 излагача промовисати најквалитетнија вина и ракије са ових простора.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић је рекао да ће се то министарство на сајму традиционално представити на свом штанду у „Мастер” хали Новосадског сајма.

„Годинама уназад смо на том истом месту и сваке године са великим задовољством пружамо јасну и недвосмислену подршку сајму који је бренд не само Новог Сада, већ и Србије”, рекао је он.

Како је истакао, Министарство пољопривреде ће у циљу повећања конкурентности организовати изложбу „Квалитет више” која ће се, додао је, ове године реализовати на већој површини у хали 6 Новосадског сајма.

„На једном месту представиће се производи са датом вредношћу, органски производи и производи са ознакама географског порекла”, навео је Радошевић.

Он је, између осталог, најавио да ће 17. маја у Конгресном центру „Мастер” бити одржана радионица „ИПАРД - искуства и могућности” и изразио очекивање да ће та радионица изазвати велику пажњу наших пољопривредника.

Ове године земља пријатељ Међународног пољопривредног сајма је Француска, а економски саветник у Амбасади Француске у Србији Жан Пјер Гасто је изразио задовољство због тога јер је, како каже, Међународни сајам пољопривреде један од највећих догађаја у области пољопровреде у региону.

На конференцији је речено и да ће, када је реч о механизацији, најскупљи експонат на сајму бити самоходна вадилица шећерне репе „холмер” Т4-40 која кошта око 600.000 евра, док ће најскупљи међу тракторима бити гусеничар „Џон Дир 8345 РТ” који ће заинтересовани моћи да купе за 300.000 евра.

Извор/ Танјуг


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.