Ђаке и од ове године очекују велике промене у школама

blic.rs (М. Рашић, М. Антонијевић, М. Милојковић) 25. април 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija/ rtv.rs

Измењени предмети за петаке, електронски дневници и другачији однос бодова за упис у средње школе неке су од промена које су заживеле ове школске године. Међутим, по свему судећи, још веће измене тек предстоје - од септембра.

У другом разреду они ће моћи да наставе исте, или да изаберу нове програме, док ће у трећем разреду добити нову листу. Програме које тада изаберу слушаће и у четвртом разреду.

Ове новине ће од септембра бити уведене за ђаке првог разреда, а сваке следеће и за други, трећи и четврти разред.

Због тога ће они, уместо садашњих 31, имати 33 часа недељно. Како је раније објашњено, идеја Министарства да за четири године цео систем буде реформисан и да се тада реализује екстерна матура.

Информатика као обавезни предмет и у шестом разреду

Информатика и рачунарство, техника и технологија, физичко и здравствено васпитање, предмети су које од септембра школске 2017/18. године имају ученици петог разреда, по измењеном и допуњеном плану и програму наставе и учења, подсећају у Министарству просвете.

Ilustracija / ekapija.com Ilustracija / ekapija.com

У складу са тим, од септембра ће ове предмете осим садашњих петака који прелазе у шести разред, имати и нова генерација петака. У Министарству просвете истичу да ту променама није крај, јер су у међувремену донети и одговарајући нови програми за остале наставне предмете петог разреда, који се тичу и осталих, а не само ова три предмета.

Нови наставни планови и програми

Нови наставни планови и програми, које је урадио Завод за унапређивање образовања и васпитања, усмерени су на исходе. А то значи - настава и учење за ђаке првог и петог разреда основне школе и првог разреда гимназије више ће бити усмерени на развој комуникације, тимског рада и критичког мишљења, уместо на бубање и пуко репродуковање знања.

За прваке, ово подразумева увођење пројектне наставе, растерећење садржаја који су апстрактни и уместо тога, ослањање на искуство које деца доносе у школу.

Како су раније објаснили из Завода, програм за пети разред је највише растерећен, садржаји су или избачени или пребачени у старије разреде.

Обуке наставника и дигитални уџбеници

Реформа почиње од првог и петог разреда, а она се наставља у наредне четири године, када ће се у свим разредима основне школе радити по новом плану и програму наставе и учења.

- Истовремено, подршка примени реформисаних планова и програма наставе и учења обезбеђена је и кроз стручно усавршавање наставника, стручних сарадника и директора, посебно у области реализације наставе оријентисане ка исходима учења. Тако ће до краја ове године бити реализована обука за 2.000 наставника основних школа у Србији за активан рад са савременом технологијом и савремено дизајнираним електронским уџбеницима у оквиру пројекта наставни садржаји кроз дигитални уџбеник/дигиталну учионицу - најављују у Министарству просвете.

Држава купују таблете ђацима

Тако ће од септембра бити спремни дигитални уџбеници за све предмете првог и петог разреда, које ће у оквиру пилот пројекта користити обучених 2.000 наставника, а како је најавио министар просвете, ђацима ће таблете обезбедити држава.

Ilustracij blic.rs Ilustracij blic.rs

- Средства ће бити утрошена на набавку опреме за школе, док је планирано да други део кредита, такође 35 милиона, посредством Министарства за телекомунимације буде уложен у повезивање школа на квалитетнију интернет везу као и дистрибуцију интернет конекције у оквиру школских објеката. Динамику реализације одређују процедуре Европске инвестиционе банке, а претпоставке су да ће цео процес започети крајем године - објашњавају у Министарству просвете.

Више часова и нови предмети за гимназијалце

Садашњи осмаци који упишу гимназију имаће вежбе из појединих обавезних наставних програма, а на располагању ће имати и нове изборне програме. Они ће бирати два, од следећих програма: језик, медији и култура; појединац, група и друштво; здравље и спорт; образовање за одрживи развој; примењене науке и уметност и дизајн.

Ilustracija/ pokretzaokret.rs Ilustracija/ pokretzaokret.rs

У другом разреду они ће моћи да наставе исте, или да изаберу нове програме, док ће у трећем разреду добити нову листу. Програме које тада изаберу слушаће и у четвртом разреду.

Ове новине ће од септембра бити уведене за ђаке првог разреда, а сваке следеће и за други, трећи и четврти разред.

Због тога ће они, уместо садашњих 31, имати 33 часа недељно. Како је раније објашњено, идеја Министарства да за четири године цео систем буде реформисан и да се тада реализује екстерна матура.

Мање лектире

У складу са новим градивом и начином учења, ђаке првог и петог разреда основне школе и првог разреда гимназије, очекују и измене које се тичу лектира. Према речима надлежних, број дела која ће се обрађивати је смањен, а уводи се изборност и савремена књижевност.

Иако је првобитно најављено да би дела Агате Кристи могла да се нађу у школској лектири, овај предлог стручне комисије је повучен због негативних коментара у јавности и примедби професора књижевности.

Уместо Агате Кристи, предложен је Ненадићев "Доротеј", а од савремених дела 20. века прва књига Толкинове трилогије "Господар прстенова", а из Завода за унапређивање образовања истичу да је суштинска измена заправо другачији приступ читању и проучавању књижевних дела.

Нови правилник о екскурзијама

Средњошколци ће морати да чекају четврти разред како би ишли на екскурзију у иностранство, док ће прве три бити организоване у Србији или Републици Српској, главне су измене коју предвиђа нови Правилник о екскурзијама, који би требало да се примењује од наредне школске године.

Новим правилником спречило би се и потенцирање истих дестинација, тако што ће свака регија Србије увезати са одређени узрастом и наставним планом и програмом.

Ilustracija / detinjarije.com Ilustracija / detinjarije.com

Велику буру у јавности почетком месеца изазвало је путовање на које је током ускршњих празника ишло неколико ученика београдске ОШ "Карађорђе" са наставницом, а које је укључивало и посету "Улице црвених фењера" у Амстердаму.

- По новом правилнику сваки од наставника ће морати да тражи дозволу од управе школе уколико жели да организује нешто са школском децом у противном биће кажњен - најавио је министар просвете Младен Шарчевић новинарима у Београду, коментаришући овај случај.

Више информатичких одељења

Прва информатичка одељења отворена су прошле године, а сада се за њихово увођење пријавило више од 65 гиманазија.

Одлука о томе које гимназије ће их добити зависиће од тога да ли су кандидати положили пријемни испит који су заказани за 3. јун, односно да ли ће бити довољан број талентованих ученика за отварање информатичког одељења.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.