Полицајац коме верују и медведи и орлови

blic.rs ( В.Л.) 23. април 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo (foto: Приватна архива)

Вјекослав Јоксимовић носи две униформе - по служби плаву, по разоноди зелену. Прву му професија налаже кад одржава безбедност саобраћаја, на другу га је љубав навела кад другује с природом.

То што су кањони који секу Јадовник код Пријепоља друга по бројности колонија белоглавог супа и што понеки вук и медвед који ходе горским врлетима имају сигуран оброк, заслуга је Вјекослава и пар његових пријатеља окупљених под грбом удружења које брине о природним лепотама Јадовника и клисури реке Милешевке.

За Јоксимовића је природа живот. Бициклиста је, ултрамаратонац и учесник трка преживљавања. Захтевни јадовнички ултрамаратон који окупи по 200 учесника његова је идеја.

- Много се лакше споразумем са зверима него са људима. Са животињама су правила јасна, не одступају од својих закона и поштују хијерархију и у самом чопору и међу врстама - прича командир саобраћајне Полицијске испоставе Пријепоље.

Полицајац - Пријепоље (foto: Приватна архива)

Са групом занесењака у природу 2013. године основао је Удружење "Јадовник". Формирали су хранилишта на која износе кланични отпад или угинуле животиње које купују из кланица. Планину су покрили видео-надзором да прате животиње и њихове навике, покушавају да спасу још оно мало вукова што криволовцима још није изашло на нишан.

Животна жеља му је да се спријатељи баш са вуком. Да му покаже да није сваки човек звер, али и да покаже да вука сви не доживљавају као страшног крвожедника и ловину. Да толико буду блиски, да предатор толико има поверења да не бежи док му прилази на хранилиште. Дуг је то, каже, процес, али није неизводљив.

Полицајац - Пријепоље (foto: Приватна архива)

До тада Јоксимовић већ има безрезервно поверење белоглавих супова. По Јадовнику се гнезди 35 парова ових птица.

- Када на делу пута паралелно са кањоном виде наш камион, одмах се дижу и почињу да круже. Препознају нас, знају да стиже ручак. Одмах се окупљају око мрциништа, чекају да истоваримо храну па да једу. Знају да им нећемо наудити. И са лисицама смо се спријатељили. Када смо почињали са овим, нисмо могли да им приђемо ни на пола километра, а сада стоје десетак метара од нас и стрпљиво чекају да се склонимо да би јеле - прича Вјекослав.

Јадовничким ренџерима волонтерима пуни су рачунари видео-записа и писаних белешки о животињама. Своје „фолдере“ имају и гавранови, сове, дивље свиње, јазавци, пухови, медведи, међу њима и Милош, први представник своје врсте који је маркиран на овој планини.

- Дођем накратко да обиђем хранилиште и одем. После пар дана погледам снимке и видим медведа који једе а онда, препознајући да стиже мој аутомобил и да ћу доћи баш ту где је он, склања се. Пар минута после мог одласка враћа се на гозбу. А није побегао главом без обзира, већ је чекао у честару 50-ак метара од хранилишта, што значи да ипак има неког поверења - прича Пријепољац.

Следеће у плану јесте да се клисуре пет река, које се провлаче преко Јадовника, населе дивокозама. Идеални су услови, вели Вјекослав, за ту дивљач овде, ни вукови ни човек је не могу угрозити.

Бринући о животињама, брине и о људима. Формирањем хранилишта, наставља, смањена је штета коју предатори наносе јадовничким селима. Сада вукови мање кидишу на стада, а медведи ређе имају потребу да упадају у пчелињаке и ломе кошнице.

Полицајац - Пријепоље (foto: Приватна архива)

- Моја намера је, заправо, да оживим овај крај. Народ се раселио, села су пуста, мало је младих. Хоћу да животињски свет, као природно благо и туристичка атракција, врати људе на село и да народ живи од животиња. Баш тај циљ је заведен у статуту нашег удружења - говори Вјекослав Јоскимовић.

Кад виде камион, животиње се саме одмах окупљају

- Око мрциништа чекају да истоваримо храну па да једу. Знају да им нећемо наудити. И са лисицама смо се спријатељили. Када смо почињали са овим, нисмо могли да им приђемо ни на пола километра, а сада стоје десетак метара од нас и стрпљиво чекају да се склонимо да би јеле - прича Вјекослав.

Јадовничким ренџерима волонтерима пуни су рачунари видео-записа и писаних белешки о животињама. Свака навика, долазак на хранилиште, бројност, кретање уредно се прате и уписују.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.