Др Стаменковић захтева забрану антибиотика у воћњацима

glaszapadnesrbije.rs 18. април 2018. године Пољопривреда Коментари

Др Светомир Стаменковић данас у свом јабучњаку Др Светомир Стаменковић данас у свом јабучњаку (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Професор др Светомир Стаменковић упутио је молбу воћарима да не користе антибиотике у време цветања јабуке и захтева да се и Министарство пољопривреде позабави овим проблемом. Водећи српски стручњак за заштиту биља наглашава да је реч о стрептомицин сулфату који се илегално увози у нашу земљу.

„Јабука је ових дана у пуном цветању и многи српски воћари, на жалост, интензивно користе антбиотике једном, двапут а неки и трећи пут, у циљу сузбијања ервиније амиловоре, односно бактериозне пламењаче. То је једна погрешна мера јер антиботик стрептомицин сулфат нема дозволу за примену у воћарству, дакле није регистрован” – казао је др Стаменковић за „Глас западне Србије”.

Он је нагласио да антибиотици остају у биљци, напомињући:

„Још већа штета чини сe тиме што пчеле долазе, посећују ове цветове, контактно узимају стрептомицин сулфат или преко нектара, и уносе у кошнице. Ту хране своје ларве и код откупа меда налазе се остаци стрептомицин сулфата. Такав мед не може у извоз и потроши се на домаћем тржишту. Дакле, сви смо ми потенцијални корисници тога меда и за све нас тај стрептомицин сулфат јесте велика опасност.”

Професор је, молећи воћаре да не употребљавају овај препарат, напоменуо:

„Са стручне стране гледано он није ефикасан у сузбијању пламењаче. Зато чини огромну штету не само купцима воћа већ и самим воћарима, пошто и они у исхрани користе те воћке и мед.”

Саговорник вели да је последњи час за забрану коришћења антибиотика у воћарству, уз објашњење откуда стрептомицин сулфат на нашем трежишту:

„Препарат улази у Србију илегално из Мађарске и других земаља, а поседују га и продају и ветеринарске станице у нашој земљи.”

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.